Izvor: Poslovne novine | Utorak, 14.05.2019.| 09:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rimac Automobili osigurali još jedno veliko ulaganje - Hyundai Motor i Kia Motors investiraju 80 mil EUR

Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Hyundai Motor Group, odnosno Hyundai Motor i Kia Motors ulažu 80 mil EUR u hrvatsku kompaniju Rimac Automobili, poznatu po inovativnoj automobilskoj tehnologiji i superbrzim električnim automobilima.

Od ukupnog iznosa na ulaganje na Hyundai Motor otpada 64 mil EUR, a na Kia Motors 16 mil EUR.

Formira se i tehnološko partnerstvo kojem će prvi zajednički projekt biti razvoj dva električna vozila visokih performansi do 2020. godine. Izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Group Euisun Chung i Mate Rimac službeno su potpisali saradnju prilikom jučerašnje posjete Chunga Rimac Automobilima.

Rimac je inovativna kompanija s izvanrednim sposobnostima u električnim vozilima visokih performansi, rekao je Euisun Chung, izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Group.

– Njihovi startup korijeni i bogato iskustvo u saradnji s proizvođačima automobila u kombinaciji s tehnološkom snagom čine Rimac idealnim partnerom za nas. Radujemo se saradnji s Rimcem na našem putu prema čistoj mobilnosti - kazao je Chung.

Hyundai Motors želi ubrzati svoj prelaz na čistu mobilnost i pozicionirati se kao globalni lider u pokretanju ove promjene u industriji. Jedna od ključnih mjera za postizanje tog prelaza je elektrifikacija kojoj se Hyundai Motor Group predano obvezala sa 44 elektrifikovana modela planirana do 2025. godine.

S novom saradnjom, Hyundai Motor Group nastoji ubrzati svoj prelaz na čistu mobilnost i pozicionirati se kao globalni lider u vođenju ove promjene u industriji.

- Rimac je još mlada i relativno mala, ali brzorastuća kompanija. Vidimo snažnog investitora i tehnološkog partnera u Hyundai Motor Grupi i vjerujemo da će ova saradnja osnažiti položaj Rimac Automobila kao dobavljača tehnologije elektropogona za partnere u industriji - rekao je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobili.

Rimac se etablirao kao lider u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i kao proizvođač električnih sportskih automobila. Kompanij nastavlja isporučivati tehnologiju električnog pogona i baterijskog sistema brojnim partnerima u industriji, uključujući i Hyundai Motor Group, kako bi im omogućili brži prelaz prema električnoj budućnosti industrije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.