NavMenu

Od sada slobodan protok piva između BiH i Srbije - Potpisan Protokol o priznavanju testova i analiza za industrijske proizvode

Izvor: Indikator Utorak, 14.05.2019. 15:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Inna Sokolovska/shutterstock)Ilustracija
BiH i Srbija su nakon 17 godina potpisale Protokol o priznavanju testova i analiza za industrijske proizvode, čime je eliminisan problem protoka robe ove vrste, rekla je direktor Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović.

Lalović je, na zajedničkom štandu Privredne komore Republike Srpske i Spoljnotrgovinske komore BiH na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, istakla da je nepriznavanje testova i analiza sačinjenih u BiH, odnosno Srbiji, stvaralo velike probleme u slobodnom protoku industrijskih proizvoda na granici, što je potpisivanjem protokola u potpunosti eliminisano.

Ocijenila je da je na ovaj način riješen terminološki problem koji je opterećivao izvoz piva iz Banjaluke, te da će ono nesmetano prelaziti granicu Srbije.

- Na sastancima odgovarajućih komisija Srbije i BiH dovoreno je da se ujednači terminologija, tako da pivo iz Banjalučke pivare više neće biti vraćano sa granice, jer u deklaraciji piše "svijetlo", a ne "svetlo" pivo. Carinici u Srbiji smatrali su da u deklaraciji treba da stoji "svetlo", pa šleperi sa pivom iz Banjaluke nisu mogli preći u Srbiju, dok se to ne ispravi - rekla je Lalović Srni.

Podsjetila je da su problemi necarinskih barijera između Srbije i BiH u velikoj mjeri riješeni prije godinu i po dana, kada je voljom dva nadležna ministarstva – spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije, počelo rješavanje problema necarinskih barijera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.