Izvor: Capital | Ponedjeljak, 13.05.2019.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zlato za romanijski kajmak i sir na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Ilustracija (Foto: Lucky_elephant/shutterstock.com)
Udruženje proizvođača Romanijski skorup-kajmak osvojilo je dvije zlatne medalje za mladi dimljeni kajmak i dimljeni suvi sir na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Udruženje proizvođača Romanijski skorup-kajmak posjeduje sertifikat Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva, kojim se priznaje pravo zaštite skorup-kajmaka u 29 zemalja svijeta, što uključuje i devet zemalja članica EU.

Zaštitom geografskog porijekla stvoreni su preduslovi zarazvoj prepoznatljivog brenda romanijskog skorup-kajmaka, što će omogućitilakši plasman i prepoznatljivost na stranim tržištima, istakli su u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, koje podržava rad ovog Udruženja.

Najvećoj i najznačajnijoj smotri agrara u centralnoj ijugoistočnoj Evropi, osim članica udruženja Romanijski skorup-kajmak, prisustvovao je i pomoćnik ministra Miroslav Bojić sa saradnicima iz Resora zapružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Područna jedinica Sokolac, pri Ministarstvu je od 2014. godine preuzeo svu odgovornost da svojim kapacitetima pomogne Udruženju u ostvarenju cilja zaštite.

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu okupio je sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu u ovom dijelu Evrope, ali i iz 60 zemalja, sa svih kontinenata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.