NavMenu

Zvučnu izolaciju neophodno projektovati u idejnoj fazi gradnje objekta - Kako primjeniti najbolju praksu u zaštiti od buke?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 13.05.2019. 09:15
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandra Kekić)
Većina ljudi nije svjesna da zvuk itekako utiče na njih. Stres, umor, pa čak i glavobolja, javljaju se često zbog neadekvatnog zvučnog okruženja. Zbog buke, kompanije rizikuju da izgube 24 produktivna dana zaposlenih, tokom godine. Poražavajući podaci govore da je uobičajena buka danas čak 70 decibela, što je izuzetno visoko. Poželjnih 30 do 35 decibela gotovo su nemoguća misija.

Ovo su podaci koji su se čuli na Akademiji o inovativnim rješenja u ovoj oblasti, a koju je organizovala kompanija Ecophon, dio grupe Saint-Gobain. Standardi u akustici u ovoj oblasti, kao i materijali koji mogu da se primjene, bili su okosnica ovog događaja.

Predavač iz Švedske, Mai-Britt Beldam, concept developer ove kompanije, rekla je da se poseban problem javlja u bolnicama. Naime, ovde je buka noću 60 decibela.

- Problem u bolničkim sobama prave zvučni pikovi, zbog kojih se bolesnici čak i u intenzivnoj nezi bude tokom dana čak 167 puta, odnosno spavaju oko 6,2 minuta prije nego što im neki zvuk prekine san. Takođe, dokazano je da bolesnici koji se nalaze u sobama koje su loše zvučno izolovane traže više lijekova protiv bolova, nego oni gdje se koristi A klasa plafona - navodi Beldam.

Otkriva i da je u jednom projektu, u kome su učestvovali, dokazano da hirurzi u loše izolovanim salama imaju problem sa međusobnim razumijevanjem, kao i medicinske sestre tokom dežurstva, što uslovljava 30% medicinskih grešaka.

Nisu samo bolnice mjesta sa lošom zvučnom izolacijom. To su i škole, u kojima je itekako važno da se predavači i deca čuju i razumiju. Takođe, buka utiče negativno na to kako djeca izvršavaju zadatke, a svaki neočekivan zvuk izaziva ubrzano otkucavanje srca.

- Nastavnici koji imaju petočasovno radno vrijeme, tokom 40 nedelja rada čak više od 4.000 puta imaju dodatne otkucaje srca - naglasila je Mai-Britt Beldam.

Kao rješenje za ove probleme, Ecophon nudi materijale za primjenu u prostorijama. Staklena vuna, koja je u osnovi, sadrži 70% recikliranog stakla. Takođe, ovi materijali emituju najmanji mogući nivo CO2. Ujedno su i najlakši, ukoliko se porede sa drugima. Zbog toga što poštuju principe obnovljivih izvora energije, mogu da se koriste u zelenoj gradnji.

O važnosti ovih materijala u izgradnji govorili su profesori Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Beogradu iz Laboratorije za akustiku. Naglasili su da su porasla očekivanja i korisnika i investitora, te da je neophodno posvetiti se akustici u projektovanju i izgradnji.

- Zvuk nije samo energija, nego i informacija, a buka je neželjen zvuk, ono što ne želimo da čujemo. To dobro znaju oni koji u svojim stanovima čuju komšiju. Da bismo imali zvučni komfor, potrebno je da se zaštitimo od buke, da zaštitimo svoju privatnost, da komfor bude adekvatnog kvaliteta, odnosno da razumijemo zvukove i da oni zadovoljavaju estetiku - pojasnio je Miomir Mijić.

Dodao je da je idejna faza u projektu najvažnija, jer će ono što se po pitanju akustike uradi u tom periodu, svakako da se odrazi na kvalitet. Naglasio je da je potrebno izbjegavati da se na kraju gradnje radi proračun izolacije.

- Akustički dizajn, zvučna zaštita, zaštita od buke mašinskih sistema i audio sistemi uslov su za zvučni komfor, koji se obezbjeđuje kroz projektne zadatke i faze, u koje se ubraja i idejna faza, kao i kroz nadzor i na kraju tehnički prijem - rekla je Dragana Šumarac Pavlović.

Kada je riječ o različitim tipovima objekata, ne postoji univerzalni kriterijum, jer svaki od njih ima svoje zahtjeve.


- Dobra akustika zadovoljava sve aspekte zvučnog komfora - naglasila je Šumarac Pavlović i dodala da je sanacija loše zvučne izolacije komplikovana i da ne može da se doradi.

Dobra rješenja u smanjenju buke

Kada je riječ o smanjenu buke, to su zahtjevi koje postavljaju restorani, hale, hodnici, čekaonice. Kako je to riješeno na pravi način, primjer je mašinska soba Beogradske arene, na kojoj je radila Laboratorija ETF. Tu su i prostorije za govor, gde je potrebno postići razumljivost, kao što su učionice, pozorišta, amfiteatri. Prostorije za reprodukciju zvuka su bioskopi, sale za multimedijalne događaje ili studijski prostori, gdje je akcenat i na estetici zvučnih panela, dok su oni za produkciju zvuka koncertne i operske sale. Na zvuk ovde prvenstveno utiče oblik prostorije. Za razliku od svih prethodnih, gdje se koriste reflekcijski ili apsorbujući materijali, ovdje se koriste mermer, drvo i gips. Primjeri su koncertna hala Musikverein iz Beča ili sala opere u Mariboru, na kojoj je takođe radila Laboratorija ETF.

- Kada je riječ o open space prostorima, koji su vrlo česti kancelarijski prostor danas, potrebno je dodavanje apsorpcionih barijera. Ovde je veoma važno projektovati nivo buke i obezbijediti ambijentalnu buku. Razlog je zaštita privatnosti, koja ovde može da bude narušena - napominje Mijić.

Profesori su se osvrnuli i na pravne aspekte. Istakli su da, kada je riječ o izolaciji, postoje standardi koji nisu obavezujući. Za akustički dizajn u Srbiji ne postoje propisi, dok za zaštitu od buke pravilnici postoje. Kada je riječ o audio sistemima, standarde definiše investitor.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.