Izvor: Radio 021 | Ponedjeljak, 13.05.2019.| 07:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Krema za sunčanje ulazi u krvotok nakon samo jednog dana korišćenja

(Foto: Daxiao Productions/shutterstock.com)
Nakon samo jednog dana upotrebe, nekoliko uobičajenih sastojaka kreme za zaštitu od sunca ulazi u ljudski krvotok u dovoljno visokim količinama da je pokrenuta istraga američkih agencija, javlja CNN.

Prema preliminarnoj studiji koju je sproveo Centar za procjenu i istraživanje lijekova (CDER), koji je podružnica američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), koncentracija tri sastojaka kreme nastavlja da raste u krvi nakon svakodnevne upotrebe, a u tijelu ostaje najmanje 24 sata nakon korišćenja.

Istraživanje "Effect of Sunscreen Application Under Maximal Use Conditions on Plasma Concentration of Sunscreen Active Ingredients", koje je objavljeno u medicinskom časopisu "JAMA", pokazalo je kako bi proizvođači trebalo dodatno da istraže četiri proučavane hemikalije: avobenzon, oksibenzon, ekamsulea i oktokrilen prije nego što ih proglase "sigurnim i djelotvornim".

Kreme za sunčanje koje bi trebalo da zaštite kožu i spriječe nastanak opekotina od sunčevih zraka sadrže velike količine navedenih štetnih hemikalija, koje povećavaju rizik od razvoja raka i ostalih bolesti. Pokazalo se da su koncentracije navedenih hemikalija daleko iznad nivoa od 0,5 nanograma po mililitru (ng/mL) kreme, zbog čega FDA traži dodatna ispitivanja sigurnosti.

Stručnjaci i dalje preporučuju korišćenje krema za sunčanje, ali smatraju kako bi bilo dobro uraditi dodatna istraživanja kako bi se utvrdio nivo sigurnosti navedenih sastojaka.

- Potrebno je sprovesti dodatne studije kako bi se procjenio ovaj nalaz i utvrdilo postoje li istinske medicinske implikacije zbog apsorpcije određenih sastojaka - rekao je dermatolog Dejvid Lefel iz medicinske škole Jejl i portparol Američke akademije za dermatologiju.

- Nije vijest da se stvari koje stavljate na kožu apsorbuju u tijelo - rekao je pravnik Skog Fejber, potpredsjednik Radne grupe za zaštitu životne sredine (EWG).

Ovim istraživanjem FDA upozorava proizvođače krema za sunčanje da treba da urade detaljne studije kako bi istinski utvrdili da li je navedena hemijska apsorpcija opasna po zdravlje korisnika, dodao je.

Prije smo mnogo manje koristili kreme za sunčanje i nije bilo puno razloga za zabrinutost zbog mogućeg uticaja nekih sastojaka tih krema na naše zdravlje. Međutim, u poslednjih dvadesetak godina, situacija se drastično promijenila.

- Kreme su se izvorno koristile u malim količinama, samo kako bi zaštitile od opekotina dok smo na odmoru - rekao je ekolog i hemičar Dejvid Endruz iz EWG-a. "Sada se često preporučuje njihova svakodnevna primjena, i to po cijelom tijelu. Zbog toga je FDA zatražila dodatno ispitivanje sigurnosti tih sastojaka - dodao je Endruz.

Godinama se proizvođači krema za zaštitu od štetnog zračenja opiru zdravstvenom ispitivanju njihovih sastojaka, a sada FDA predlaže da se to konačno obavi kako bi se oni koji zadovoljavaju zadate kriterijume održali na tržištu, kazao je Endruz.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.