Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 12.05.2019.| 21:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Aerodrom u Bihaću gradi testnu stazu za polijetanje - Izrada glavnog projekta u završnoj fazi

Prvonagrađeno idejno rješenje aerodroma iz decembra 2017.
Za potrebe izgradnje aerodroma u Bihaću Vlada FBiH će u ovoj godini izdvojiti 3,5 mil KM i taj novac će biti iskorišćen za izradu testne dionice poletno-sletne staze i nastavak eksproprijacije privatnog zemljišta, izjavio je direktor preduzeća Aerodrom Bihać Elvedin Sedić istakavši kako se na taj način nastavlja realizacija ovog značajnog infrastrukturnog projekta.

Prema njegovim riječima, u protekle dvije godine eksproprijacijom je ukupno obuhvaćeno 260.000 m2 zemljišta i u te svrhe je potrošeno 2 mil KM.

- U ovome trenutku jedan od prioriteta je izrada testne dionice aerodromske staze kako bismo se usmjerili ka odabiru konačne varijante njene izgradnje. Imamo dvije varijante, jednu skuplju i drugu jeftiniju, i moramo se opredijeliti između njih - kazao je Sedić.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH, koja je najveći finansijer ovog projekta, do sada je, skupa s pomenutim sredstvima, izdvojila ukupno 8 mil KM za potrebe izgradnje aerodroma.

U finansiranju projekta sudjeluju i gradske vlasti, koje plaćaju materijalne troškove i lične dohotke zaposlenih u preduzeću, koje je nosilac cijelog projekta.

Sedić kaže kako se tokom izrade glavnog i izvedbenog projekta budućeg aerodroma pokazalo da taj projekat neće biti jeftiniji od 50 mil KM i da će u narednom periodu morati da bude pronađen efikasan model njegovog finansiranja.

- Od samog početka smo govorili kako smo zainteresovani za bilo koji oblik javnoprivatnog partnerstva ili eventualno nekog privatnog investitora koji bi u vlastitom aranžmanu izgradio čitav kompleks. Druga varijanta je da se opredijelimo za vlastita sredstva uz učešće općinskih, kantonalnih i federalnih vlasti - rekao je Sedić.

On je dodao kako je u proteklom periodu urađen idejni projekat budućeg aerodroma te da se izrada glavnog projekta nalazi u završnoj fazi. Kada je riječ o infrastrukturnim radovima, on kaže kako je ograđena parcela i izgrađen pristupni most preko odvodnog kanala, a uskoro slijedi i asfaltiranje pristupnog puta.

- Mislim da smo u proteklom periodu uradili značajan dio posla i doveli do toga da treba razmišljati o obezbjeđivanju ukupnih finansijskih sredstava za izgradnju aerodroma - ističe Sedić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.