Izvor: Nezavisne novine | Petak, 31.07.2009.| 12:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Cambridge, najprestižniji fakultet na svijetu: Dom kraljeva, nobelovaca i premijera

(Foto: b)

Univerzitet u Cambridgeu je jedan od najstarijih i najpoznatijih univerziteta u svijetu i okuplja studente iz cijelog svijeta. Osnovan je 1209. i ove godine proslavlja 800 godina rada, a prema zadnjem rangiranju fakulteta u Evropi, Cambridge je zauzeo prvo mjesto.

Cambridge je staro univerzitetsko mjesto, udaljen je približno 80 km sjeveroistočno od Londona, okružen mnogobrojnim manjim mjestima i selima. Izuzetno je teško upisati se na Cambridge jer je stopa prolaznosti oko 8 %. Iako je univerzitet u državnom vlasništvu, prihodi od donacija su oko 7,5 milijardi dolara.

Kancelar Univerziteta je vojvoda od Edinburga, a vicekancelar profesor Alison Richard. Funkcija kancelara je više simbolična i protokolarna, dok stvarnu vlast i upravljanje ima vicekancelar. Ovaj prestižni univerzitet teži da pokrije sve oblasti svojim istraživačkim radom. Najprestižnije katedre su medicinska, tehnička i arheološka. Ipak, više naginje prirodnim naukama nego društvenim i umjetnostima. Procedura konkurisanja na Cambridge je nešto drugačija u odnosu na ostale univerzitete u Velikoj Britaniji – dokumentacija se predaje ranije, a većina kandidata biva pozvana na intervju u kojem se posebno cijeni orginalnost mišljenja i kreativnost.

Intervju predstavlja dosta važnu komponentu u ocjenjivanju kandidata. U okviru Cambridgea nalazi se i britanski kraljevski koledž Iton, koji je osim svih članova kraljevske porodice pohađalo i 29 britanskih premijera.

Prema popisu iz 2001. godine, Cambridge je brojao 108.863 stanovnika, uključujući i 18.396 studenata. Univerzitet u Cambridgeu je organizovan kao konfederacija fakulteta, a sastoji se od 31 fakulteta i 150 odjeljenja koja su potpuno autonomna i sama odlučuju o prijemu studenata na studije. Ponijeti diplomu sa bilo kog od tih fakulteta danas predstavlja planetarnu referencu. Studenti koji su završili ovaj fakultet često su nagrađivani Nobelovom nagradom, a do sada su ovo priznanje dobili u svim kategorijama. Tako je u Cambridgeu studiralo 29 dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, 23 dobitnika iz medicine, 19 iz hemije, sedam iz ekonomije, dva iz književnosti i dva dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Misija Univerziteta u Cambridgeu je, kako sami navode, da doprinosi društvu kroz potragu za znanjem, obrazovanjem i istraživanjem na najvišem internacionalnom nivou. Veliki broj studenata dolazi studirati na ovaj fakultet privučeni njegovom bogatom historijom i reputacijom kao jednom od najkvalitetnijih ustanova za sticanje znanja. Jednom kada se nađete unutar zidova koledža, dočekaće vas neobična tišina, beskrajne travnate površine, umjetnost arhitekture i osjećaj neobične energije koja tu vlada.

Peterhouse je prvi osnovani fakultet u Cambridgeu (1284.), dok je Kings College najpoznatiji i najbogatiji od svih. Prepoznatljiv po bespreglednoj kapeli koja se uzdiže prema nebu i za čiju je izgradnju bilo potrebno preko jednog vijeka, ovaj koledž fascinira i neobičnim sklopom zgrada koje u savršenoj liniji prate travnate površine i spajaju se sa rijekom u pozadini.

Godinu dana studiranja na ovom fakultetu iznosi čak i do 40.000 eura. Iako je ponekad u sjenci svog susjeda, fakultet Triniti je najveći od svih. Svoj otisak u historiji napravila je njegova prelijepa ulazna kapija, kao i biblioteka koju je projektovao ser Kristofer Vren koji je autor i jedne od najvećih hrišćanskih crkava, londonske crkve svetog Pavla. Univerzitet u Cambridgeu nije ograničen na rad samo na matičnom britanskom ostrvu, već svake godine između 1,5 i 2 miliona kandidata u 130 zemalja polože ispite koje organizuje Cambridge. Ispiti se organizuju na različitim nivoima i testiraju sve jezičke vještine. Organizuju se tri puta godišnje (u martu, junu i decembru) u organizaciji Britanskog savjeta. Kandidati koji polože ispit dobijaju diplomu koja je neograničenog trajanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.