Izvor: Balkan Green Energy News | Nedjelja, 12.05.2019.| 16:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hrvatska INA planira gradnju dvije solarne elektrane

Hrvatska naftna kompanija INA planira da izgradi dvije solarne elektrana – Virje, snage 7-8 MW, u sklopu Centralne gasne stanice Molve, i Sisak, snage 2-3 MW, u Rafineriji nafte Sisak, navodi se u dokumentaciji koju je ova kompanija podnijela Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Hrvatske.

INA, koja je u većinskom vlasništvu mađarskog MOL-a, planira da elektrane izgradi na zemljištu u okviru svojih pogona.

Elektrana Virje će se prostirati na 147.000 m2, a Sisak na 33.000, navodi se u zahtjevima za ocjenu o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu, koji su predati ministarstvu.

U elaboratima zaštite životne sredine za dvije elektrane ostavlja se mogućnost da se fotonaponski paneli postave i na krovovima poslovnih građevina CPS Molve i Rafinerije Sisak.

Elektrane Virje i Sisak će proizvedenu električnu energiju primarno isporučivati u distributivnu elektroenergetsku mrežu HEP ODS-a, a dio proizvedene električne energije koristiće se za vlastitu potrošnju proizvodnih postrojenja.

Očekivana proizvodnja po kW instalisane snage iznosi oko 1.000 do 1.200 kWh godišnje, u zavisnosti od odabranog tipa fotonaponskog modula, orijentacije i nagiba, navodi se u elaboratu.

To znači da bi obje elektrane mogle godišnje da proizvedu od 11 do 13,2 miliona kWh.

INA planira da obustavi preradu sirove nafte u Rafineriji Sisak

INA je krajem 2018. usvojila poslovni plan za ovu godinu koji predviđa prestanak prerade sirove nafte u Rafineriji Sisak i njeno pretvaranje u industrijski centar. Razlog su, kako su prenijeli hrvatski mediji, gubici ove rafinerije. INA će preradu sirove nafte obavljati samo u Rafineriji Rijeka.

Poslije primanja zahtjeva za ocjenu o potrebi procjene Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pribavlja mišljenja drugih institucija, lokalnih samouprava, i informiše javnost o zahtjevu.

Nakon sprovedenog postupka izdaje se rješenje i o tome opet informiše javnost, navodi se na sajtu Ministarstva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.