NavMenu

Hrvatska INA planira gradnju dvije solarne elektrane

Izvor: Balkan Green Energy News Nedjelja, 12.05.2019. 16:06
Komentari
Podeli
Hrvatska naftna kompanija INA planira da izgradi dvije solarne elektrana – Virje, snage 7-8 MW, u sklopu Centralne gasne stanice Molve, i Sisak, snage 2-3 MW, u Rafineriji nafte Sisak, navodi se u dokumentaciji koju je ova kompanija podnijela Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Hrvatske.

INA, koja je u većinskom vlasništvu mađarskog MOL-a, planira da elektrane izgradi na zemljištu u okviru svojih pogona.

Elektrana Virje će se prostirati na 147.000 m2, a Sisak na 33.000, navodi se u zahtjevima za ocjenu o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu, koji su predati ministarstvu.

U elaboratima zaštite životne sredine za dvije elektrane ostavlja se mogućnost da se fotonaponski paneli postave i na krovovima poslovnih građevina CPS Molve i Rafinerije Sisak.

Elektrane Virje i Sisak će proizvedenu električnu energiju primarno isporučivati u distributivnu elektroenergetsku mrežu HEP ODS-a, a dio proizvedene električne energije koristiće se za vlastitu potrošnju proizvodnih postrojenja.

Očekivana proizvodnja po kW instalisane snage iznosi oko 1.000 do 1.200 kWh godišnje, u zavisnosti od odabranog tipa fotonaponskog modula, orijentacije i nagiba, navodi se u elaboratu.

To znači da bi obje elektrane mogle godišnje da proizvedu od 11 do 13,2 miliona kWh.

INA planira da obustavi preradu sirove nafte u Rafineriji Sisak

INA je krajem 2018. usvojila poslovni plan za ovu godinu koji predviđa prestanak prerade sirove nafte u Rafineriji Sisak i njeno pretvaranje u industrijski centar. Razlog su, kako su prenijeli hrvatski mediji, gubici ove rafinerije. INA će preradu sirove nafte obavljati samo u Rafineriji Rijeka.

Poslije primanja zahtjeva za ocjenu o potrebi procjene Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pribavlja mišljenja drugih institucija, lokalnih samouprava, i informiše javnost o zahtjevu.

Nakon sprovedenog postupka izdaje se rješenje i o tome opet informiše javnost, navodi se na sajtu Ministarstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.