NavMenu

"ArcelorMittal Prijedor" privodi kraju realizaciju investicije: Otvaranje kopa Buvač za novi život rudnika

Izvor: Nezavisne novine Petak, 31.07.2009. 09:29
Komentari
Podeli

"ArcelorMittal Prijedor" u periodu od septembra do novembra pokrenuće novi rudokop Buvač čime će biti okončana eksploatacija rude na dosadašnjem ležištu Jezero, izjavio je direktor ovog preduzeća Mladen Jelača.

"Novi kop značiće novi život za naše preduzeće. Investicija je vrijedna 30 miliona eura, a procjenjuje se da rudokop Buvač ima 45 miliona tona zaliha željezne rude i oko 150 miliona tona jalovine, što znači da će se eksploatisati narednih dvadesetak godina", rekao je Jelača.

"ArcelorMittal Prijedor" ima 700 radnika, a kako je procjena da može raditi sa 670 zaposlenih, radnicima je ponuđen takozvani dobrovoljni odlazak iz preduzeća uz stimulativni bonus. Za napuštanje preduzeća do sada se prijavilo 14 radnika, uglavnom onih koji ispunjavaju jedan od uslova za penzionisanje, a biće im isplaćene otpremnine i po 6.000 KM.

"Mislimo da je to najkorektniji i najbezbolniji način da dovedemo broj radnika na racionalan nivo. Želimo izbjeći davanje otkaza ili iskazivanje tehnološkog viška", dodao je Jelača.

U prvom polugodištu "ArcelorMittal Prijedor" proizveo je 400.000 tona rude, a za drugih šest mjeseci planirana je proizvodnja pola miliona tona rude, što bi na godišnjem nivou značilo smanjenje za 25 odsto od ranije planiranih 1,2 miliona tona rude. Proizvodnja je prilagođena smanjenoj prodaji do čega je došlo usljed globalne ekonomske krize. U prijedorskom preduzeću su zbog toga odlučili da ne gomilaju zalihe rude u skladištima već da se okrenu smanjenju proizvodnje. "ArcelorMittal Prijedor" rudu isporučuje željezarama matične kompanije "ArcelorMittal" u Zenici, Poljskoj, Češkoj i Rumuniji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.