NavMenu

SAD podigle carinu za kinesku robu na 25% - Peking najavio kontramjere

Izvor: Tanjug Petak, 10.05.2019. 11:01
Komentari
Podeli
(Foto: cybrain/shutterstock)
SAD su podigle carinu na 200 mlrd USD kineskog uvoza - sa 10% na 25%, a veće tarife stupile su danas na snagu. Peking je saopštio da će uzvratiti odgovarajućim protivmjerama.

- Kina duboko žali što će morati da preduzme neophodne protivmjere - navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, a prenosi agencija AP.

Ovo je dodatno zaoštrilo trgovinski sukob između dvije najveće ekonomije svijeta.

Nove tarife su došle u trenutku kad su američki i kineski pregovarači započeli još jednu rundu pregovora u Vašingtonu, sa ciljem okončanja spora koji je doveo do poremećaja trgovine vrijedne stotine milijardi dolara i koji je potresao globalna finansijska tržišta.

Tržišta akcija u Aziji danas su zabilježila mješovite rezultate, jer su investitori ponovo postali nervozni u pogledu mogućeg uticaja trgovinskog rata na globalni ekonomski rast.


Američki zvaničnici optužuju Peking da je odustao od obaveza preuzetih u ranijim rundama pregovora. Pregovori bi trebalo da budu nastavljeni danas, nakon što su sinoć okončani bez napretka.

Viši porezi na uvoz u SAD ne primjenjuju se na kinesku robu koja je u fazi transporta i čija je nabavka ugovorena prije današnjeg dana. Morskim putem, preko Pacifika, transport traje oko tri nedjelje, što pregovaračima daje prostor od još nekoliko dana da postignu nagodbu, prije nego što uvoznici budu u obavezi da plaćaju veće naknade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.