Izvor: Nezavisne novine | Petak, 10.05.2019.| 10:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Helikopteri OS BiH stari i po 50 godina - Za remont i nabavku novih letjelica umjesto planiranih 300 miliona biće obezbijeđeno 65 mil KM

Ilustracija (Foto: Michael Rosskothen/shutterstock.com)
Nijedan helikopter od onih koje koriste Oružane snage (OS) BiH nije mlađi od 25 godina, a neki od njih proizvedeni su i prije pet decenija, potvrđeno je Nezavisnim iz Ministarstva odbrane BiH.

Kako im je rečeno, vazdušne snage OS BiH trenutno raspolažu sa 38 ovih letjelica, a dio njih uopšte nije ni isplativo popravljati.

Međutim, kako dodaju, za spremnost helikoptera za upotrebu jednako je bitno stanje njegovih resursa, kao i starost sredstva.

- U letačkim jedinicama obavljaju se aktivnosti u vezi s osnovnim održavanjem helikoptera, u cilјu podizanja broja operativnih helikoptera. Određeni broj helikoptera usljed zastarjelosti, isteka resursa i više utvrđenih neispravnosti osnovnih sklopova nije isplativo dalje koristiti i remontirati - kazali su za Nezavisne iz Ministarstva odbrane BiH.

Vazdušne snage OS BiH trenutno raspolažu srednjim transportnim helikopterima Mi-8T i Mi-8MTV, lakim višenamjenskim helikopterima UH-1H i lakim višenamjenskim helikopterima gazela. Kako tvrde, na svim helikopterima koji su u upotrebi sprovodi se redovni proces provjere i održavanja.

- Uvijek lete samo oni helikopteri koji su u tom procesu dobili odobrenje za let sa tehničkog i sigurnosnog aspekta - uvjeravaju iz Ministarstva odbrane BiH.

Dušanka Majkić, dugogodišnji član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, ocjenjuje da su Oružane snage imale tek malo nabavki sredstava od vremena kada su zaprimile ono što su im dale entitetske vojske.

- Racionalnost raspolaganja budžetom Ministarstva odbrane BiH nije uvijek bila u skladu s potrebnim. To znači da su oni, da su bili pažljivi i dobri domaćini, mogli da riješe pitanje nekog od sredstava koja su im potrebna, poput helikoptera. Namjerno kažem helikoptera, zato što je to sredstvo koje najviše pomaže u aktivnostima kada je riječ o pomoći stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda - rekla je Majkić za Nezavisne.

Dodaje da svake godine ostane neiskorišten dio budžeta, ali Oružane snage loše planiraju i svaki put imaju problem s javnim nabavkama, a sada to dolazi na naplatu.

- Za svako ozbiljnije opremanje Oružanih snaga trebaće mnogo sredstava, za koje ne znam odakle će biti obezbijeđena, i da li uopšte mogu - kaže Majkić.

Iz Ministarstva odbrane BiH podsjećaju da je, u cilјu modernizacije helikoptera OS BiH, Savjet ministara BiH usvojilo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta osiguranja i unapređenja operativnosti helikoptera OS BiH, s periodom realizacije od 2016. do 2025. godine, u iznosu od 300 mil KM.

- Projekat predviđa kupovinu novih helikoptera (srednji transportni i laki višenamjenski), generalni remont i nadogradnju/modernizaciju rentabilnih helikoptera koji se nalaze u sastavu OS BiH. S obzirom na to da nisu osigurana sredstva za ove namjene, tako nije počela ni realizacija projekta - ističu iz MO BiH.

Zbog finansijskih ograničenja, u 2017. pokrenut je projekat nabavke helikoptera u iznosu od 65 mil KM. Naime, Savjet ministara BiH je na sjednici krajem 2017. donio Odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za MO i OS BiH i Odluku o izmjeni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za MO i OS BiH, kojim je odobrena nabavka helikoptera, a projekat bi trebalo da bude realizovan do 2021. godine, uz finansijsku pomoć Vlade SAD.

Neke od namjena helikoptera OS BiH

- Traganje i spasavanje

- Gašenje požara

- Medicinska evakuacija

- Spasavanje u slučaju poplava i snježnih nepogoda

- Transport lјudstva i opreme

- Podrška sportskim i drugim manifestacijama

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.