Izvor: Tanjug | Petak, 10.05.2019.| 08:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bivši privredni giganti Srbije idu "na doboš" - Do kraja maja prodaja desetina firmi

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Do kraja ovog mjeseca zakazano je više desetina prodaja preduzeća koja su u stečaju u Srbiji, odnosno njihove imovine, a na "trejding listi" su i IMR Rakovica, Putevi iz Sremske Mitrovice, Termoelektro, subotički 29. Novembar, PPT Zaptivke i Hidraulika iz Trstenika kao i niz hotela - u Vranju, Banji Koviljači, na Jastrepcu...

Nekadašnji poznati jugoslovenski giganti i brendovi, tokom niza godina nisu bili u mogućnosti da servisiraju svoje obaveze, pa su na njihovu adresu stigli stečajni upravnici.

Posle odluka da se proglasi bankrot u ovim firmama, sledeća nužna mjera je prodaja imovine radi izmirenja dugovanja, ali se prodajom stvara i mogućnosti da se za neke od njih pronađe novi vlasnik koji bi eventualno želio da obnovi proizvodnju ili da započne novi posao.

Nekada moćna Industrija motora Rakovica (IMR) naći će se na prodaji poslednjeg dana maja, a procijenjena vrijednost preduzeća je 2,9 milijardi dinara (oko 24,5 mil EUR).

Zatim, na spisku je do juče, 9. maja, bio i zemunski NAVIP, ali je Privredni sud u Beogradu u međuvremenu otkazao prodaju.

Na javnom nadmetanju narednih dana naći će, međutim, subotički 29. novembar čija je početna cijena 59 miliona dinara (500.000 EUR).

Prodaje se i nepokretna imovina Termoelektra, preduzeća koje postoji od 1948. godine, a njegovi radnici nekada su bili angažovani na mnogim važnim projektima širom Evrope i u Srbiji. Procijenjena vrijednost nepokretnosti ovog preduzeća premašuje 200 miliona dinara (1,6 mil EUR).

Dvije firme iz Trstenika, PPT Hidraulika i PPT Zaptivke takođe traže kupca, a procijenjene su na 443 (3,7 mil EUR) i 416 miliona dinara (oko 3,5 mil EUR).

Kada je riječ o hotelima u čuvenim srpskim banjama, prodaju se dva hotela u vlasništvu HTP Banja Koviljača u stečaju, ponuđeni po ukupnoj početnoj ceni od 71 milion dinara (601.000 EUR).

Ugostiteljski objekti kruševačkog IMK 14. Oktobar na Jastrepcu ponuđeni su po početnoj cijeni od 20 miliona dinara (skoro 170.000 EUR), dok će prodaja hotela Vranje krenuti sa cifre od 95 miliona dinara (805.084 EUR).

Spisku treba dodati i Velefarmov kompleks u Vrnjačkoj Banji (101 milion dinara, oko 855.000 EUR), a ovo akcionarsko društvo treći put traži novog vlasnika.

Nekadašnji veliki proizvođač nameštaja u stečaju, knjaževačka Tina, nudi se za 299 miliona dinara (2,5 mil EUR).

Na listi su i Putevi iz Sremske Mitrovice koji se cijene na 194 miliona (1,6 mil EUR), Napredak iz Požege na 174 miliona dinara (1,4 mil EUR), zatim Mlinostep, Skvadra, Leskodrva, kao i imovine firme Milan Blagojević MINERVA iz Lučana, brodogradilište Sava iz Mačvanske Mitrovice, zemljoradnička zadruge iz Tutina, imovina preduzeća Delta legal...

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.