Izvor: Klix | Četvrtak, 09.05.2019.| 14:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kinezi finansiraju rimejk legendarnog filma Most

Ilustracija (Foto: chevu/shutterstock.com)
U Pekingu je potpisan ugovor o rimejku filma Most (1969) Hajrudina Šibe Krvavca između kineske filmske kompanije Huahua Media, Dandalion Production Inc iz Los Anđelesa i Filmskog centra Sarajevo, kao vlasnika ovoga filma.

U prisustvu ambasadora BiH i Srbije u Kini, Antona Rila i Milana Bačevića, Huahua Media, Filmski centar Sarajevo i Dandelion Productions Inc. potpisan je sporazum o rimejku ratnog filma Most u kojem će se, uz korištenje najsavremenijih tehničkih mogućnosti sedme umjetnosti, pokušati stvoriti novi veliki herojski filmski ep dostojan originala.

Razgovarano je i mogućnosti rimjek filma Valter brani Sarajevo u saradnji sa partnerom iz Hrvatske Jadran Filmom, koji je sa Filmskim centrom Sarajevo, u ovom velikom filmskom projektu.

Film Most, ali i drugi filmovi Hajrudina Krvavca, naslonjeni su na veličanstvene priče, bogate likove i romantične antifašističke revolucionarne osjećaje, te su zbog toga trajna djela u sjećanju generacija. Imaju vječni šarm i ostali su popularni do danas, kako na prostoru bivše Jugoslavije, tako i u Kini.

Ovaj projekat rimejka nije samo počast klasicima, nego i će označiti i daljnji razvoj kulturne razmjene između Kine, BiH i Srbije.

Generalni direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković, naglasio je kako su filmovi Hajrudina Šibe Krvavca dragocjena kulturna dobra u bh. filmskoj arhivi. On se nada da se rimejk filma Most, ali i filma Valter brani Sarajevo biti predstavljena kultura Bosne i Hercegovine i regije kroz globalni jezik filma, te da će ovi projekti značiti puno za razvitak kulturne saradnje Kine sa BiH i regijom.

Početak snimanja filma planiran je za početak 2020. godine. Predstavnici Huahua Media dolaze u narednih mjesec dana u Sarajevo i Beograd radi obilaska lokacija, kastinga i daljnjih priprema za ovaj veliki filmski projekat.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.