Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 09.05.2019.| 13:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nazire se rješenje problema porodilišta u Prnjavoru i Derventi - Nastavlja se opremanje sala, moguć dolazak anesteziologa iz susjednih bolnica

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Na probleme u domovima zdravlja u Prnjavoru i Derventi konačno bi mogla biti stavljena tačka, jer je na pomolu dogovor da nastave sa opremanjem operacionih sala za potrebe porodilišta, dok će im u pomoć priskakati anesteziolozi iz susjednih bolnica.

Opstanak porodilišta u tim opštinama doveden je u pitanje prije više od godinu dana, nakon što je donesen novi pravilnik prema kojem je za funkcionisanje porodilišta neophodno postojanje operacionih sala, savremene opreme i anesteziologa.

Na porodilište u Derventi stavljen je katanac 31. oktobra prošle godine, s obzirom na to da nisu uspjeli ispuniti sve uslove, a nisu željeli da porodilje i bebe dovode u opasnost. Sa druge strane, prnjavorsko porodilište nastavilo je sa radom.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš kaže za Glas Srpske da je prije nekoliko dana na sastanku sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem dogovorio u kojem pravcu će tražiti rješenje za opstanak porodilišta u toj opštini.

- Porodilište funkcioniše normalno kao i do sada, a sa ministrom je dogovoreno da mi nastavimo i dalje da opremamo operacionu salu i modernizujemo opremu u porodilištu, te da će nam ministarstvo pomoći u smislu da potreban kadar, odnosno anesteziolozi budu obezbijeđeni iz bolnica u okruženju - rekao je Tomaš.

Dodao je da se iz budžeta opštine finansiraju plate zaposlenih u tamošnjem porodilištu, te da će opština, kao i do sada, biti na raspolaganju Domu zdravlja kako bi sve eventualne probleme što prije prevazišli.

Izjavu direktorice Doma zdravlja u Prnjavoru Svjetlane Malić Glas Srpske u utorak, 7. maja, nije uspio da dobije, jer nije odgovarala na telefonske pozive.

I u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS potvrdili su da je održan sastanak sa čelnicima Prnjavora i izrazili nadu da će u što skorije vrijeme pomenuti problemi u porodilištima biti riješeni u korist pacijenata.

Direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran ističe za Glas Srpske da očekuje zvanično uputstvo od resornog ministarstva.

- Očekujemo ista uputstva kao što su dobile kolege u Prnjavoru kako bismo napravili korak dalje. Porodilište je zatvoreno i bez zvaničnog dopisa ministarstva, koje će razjasniti legalnost našeg rada, nismo spremni da ga ponovo otvorimo - rekao je Šaran.

Republika Srpska, osim ova dva, ima i devet bolničkih porodilišta i jedno u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci.

Sanitetska vozila

Darko Tomaš je istakao da su za Dom zdravlja u Prnjavoru prije dvije godine nabavili dva nova vozila, kojima je transport pacijenata mnogo brži i udobniji.

- Izgrađen je i autoput, tako da hitni slučajevi iz Prnjavora, ako do toga dođe, brže mogu stići u Banjaluku nego iz nekih udaljenih banjalučkih mjesnih zajednica, tako da sam siguran da je rizik sveden na najmanju moguću mjeru - istakao je Tomaš.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.