Izvor: Blic | Četvrtak, 09.05.2019.| 11:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Povratak bitkoina - Najpoznatija kriptovaluta od početka 2019. ojačala 60%

(Foto: YouTube/screenshot)
Bitkoin se u tišini vraća na veliku scenu, kažu analitičari. U srijedu je vrijednost najpopularnije kriptovalute oslabila 0,5% na 5.918 USD, ali to nije umanjilo činjenicu da je bitkoin tokom ove godine ojačao gotovo 60%.

To je, doduše, još znatno ispod rekordne cijene od 20.000 USD dostignute u decembru 2017. godine. Međutim, pošto se tokom prošle godine cijena srušila za čak 75%, ovogodišnji oporavak izblijedio je sjećanja investitora u kriptovalute na "medvjeđe tržište". Štaviše, dio njih smatra da je ovogodišnji rast cijene na mnogo zdravijim temeljima u odnosu na euforiju od prije dvije godine.

- Veliki pad u 2018. bio je korekcija nakon špekulativne manije. Prinosi u 2017. bili su astronomski - ističe za CNN Everet Millman, analitičar investicione kompanije specijalizovane za plemenite metale i kriptovalute.

Millman smatra da dio investitora još kupuje bitkoin zbog "nada i snova". No, oprezan je u procjenama da li je najgore za tu kriptovalutu prošlo.

Analitičar Tron Ros kaže da "sve više ulagača sada posmatra bitkoin kao vjerodostojnu imovinu s kojom mogu diversifikovati portfolio i da ga posmatraju kao digitalno zlato".

Međutim, bitkoin sve više ulazi u tradicionalne finansijske tokove. Tako je ICE, vlasnik Njujorške berze, nedavno lansirao Bakkt, trgovinsku platformu za terminske ugovore na bitkoin i druge kriptovalute.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.