NavMenu

Prihodi od indirektnih poreza povećani za 201 mil KM u prvom kvartalu 2019.

Izvor: Radiosarajevo.ba Četvrtak, 09.05.2019. 10:51
Komentari
Podeli
(Foto: Slobodana Šubara)
Prihodi od indirektnih poreza u prva četiri mjeseca 2019. iznosili su 2,49 mlrd KM i veći su za 201 mil KM ili 8,8% u odnosu na isti period 2018. kada su iznosili 2,289 mlrd KM.

Nakon što je UIO BiH izvršila povrat PDV-a poreskim obveznicima u BiH u iznosu od 471 mil KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prva četiri mjeseca 2019. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su 2,19 mlrd KM.

Tako su raspoređeni prihodi u 2019. viši za 155 mil KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2018.

Za finansiranje državnih institucija u prva četiri mjeseca 2019. godine raspoređen je iznos od 245 mil KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 62,3 mil KM, Republika Srpska 41,2 mil KM i Distrikt Brčko 2,1 mil KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.