Izvor: Politika | Četvrtak, 09.05.2019.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Njemački ZF u junu u Pančevu otvara fabriku dijelova za autoindustriju

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)
Njemačka kompanija ZF, lider na tržištu autoindustrije, počeće, prema okvirnim najavama, u prvoj polovini juna proizvodnju mašina, generatora za hibride i električne pogone, prekidače za mjenjače i mikroprekidače.

Početak rada fabrike u okviru prve faze investicije u vrijednosti od 160 mil EUR, na 10,8 ha poslovne zone Sever u Pančevu, koje je grad ustupio investitoru bez nadoknade, značiće 540 novih radnih mjesta za Pančevce.

- Ova razvojna investicija, prije svega, ima značaj za Srbiju, o čemu govori i odluka vlade da je proglasi od značaja za razvoj države. Za Pančevo, ovo je prva direktna grinfild proizvod-tehnološka investicija u poslednjih 40 godina koja znači ekonomski razvoj, 1.000 novih radnih mesta, ali i značajan prenos najsavremenije tehnologije. Ništa manje važno nije ni povećanje javnih prihoda i to po osnovu poreza na imovinu i zarade, čijih 67% će ostajati u lokalnoj samoupravi. Takođe, ovo je impuls i novi kvalitet za učenike naših srednjih škola da kroz dualno obrazovanje i otvaranjem novih obrazovnih profila lakše i mnogo brže dođu do sigurnog posla - ocjenjuje Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Kompanija ZF započeće već ove godine i drugu fazu investicija, umjesto 2022. godine kako je prvobitno bilo planirano. Novi ciklus je izvjestan i zahvaljujući odluci Skupštine grada Pančeva, koja je usvojila Elaborat i Zaključak o davanju još 9,2 ha u sjevernoj poslovnoj zoni, bez naknade njemačkoj kompaniji.

Prema tom dokumentu druga faza će ubihvatiti izgradnju još jednog proizvodnog objekta površine 29.500 m2, kao i razvojno-istraživačkog centra koji će se prostirati na 5.000 m2. Realzacijom narednog investicionog ciklusa od 2019. do 2022. godine, vrijednog oko 60 mil EUR, biće zaposleno minimum 460 radnika u proizvodnom pogonu, kao i visokokvalifikovani kadar u razvojnom centru.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.