Izvor: eKapija | Srijeda, 08.05.2019.| 12:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usporilo svjetsko tržište pametnih telefona - Huawei prestigao Apple

Ilustracija (Foto: Georgejmclittle/shutterstock.com)
Istraživačka kuća IDC objavila je podatke o globalnim isporukama pametnih telefona za prvo tromjesečje 2019. godine, u kojima je vidljiva sve veća dominacija kineskih proizvođača i njihova sve veća prijetnja tradicionalnim liderima, Apple-u i Samsungu.

Svjetsko tržište smartfona je usporilo početkom ove godine pa su isporuke manje za 6,6% u odnosu na isti period prošle godine. Od januara do marta proizvođači su ukupno isporučili 310,8 miliona uređaja, što je zaključilo već šesti uzastopni kvartal s padom prodaje, objašnjavaju u IDC, a prenosi itbase.ba.

Prema podacima istraživačke kuće IDC, Apple je pao na treće mjesto, a na drugom, odmah iza Samsunga, od prošlog kvartala nalazi se Huawei.

Rezultati ovog tromjesečja indikator su da bi i cijela godina mogla biti "u minusu", no nisu svi proizvođači zabilježili negativan trend prodaje. U podacima se primarno ističe Huawei koji je sada prema ovoj agenciji drugi po veličini proizvođač mobilnih telefona u svijetu, s 19% tržišnog udjela. Isporuke su kod ove kineske kompanije povećane za čak 50% u odnosu na lanjsko razdoblje.

Osim u smartfonovima, zanimljivo, Huawei je odnedavno i drugo ime na tržištu tableta.

Huawei se tako smjestio na drugo mjesto između vodećeg Samsunga s 23,1% te od sada trećeplasiranog Applea s 11,7% tržišnog udjela. Poredak vodećih proizvođača nastavljaju također kineski igrači, Xiaomi na 4. te Vivo i Oppo koji dijele peto mjesto. Osim Viva i Huaweija svi ovi proizvođači su zabilježili pad isporuka u posmatranom periodu, prenio je itbase.ba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.