Izvor: eKapija | Srijeda, 08.05.2019.| 09:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gračanički Plastex testira novi pogon papirne ambalaže - Kompanija izvozi 60% proizvodnje u EU

Ilustracija (Foto: RAW4/shutterstock.com )
Firma Plastex iz Gračanice sa šest proizvodnih pogona locirana je u Industrijskoj zoni na 10.000 m2, a planovi su da se i dalje širi. Kako piše Avaz, upravo je u testnoj fazi pogon papirne ambalaže. Jedan skupi stroj Cunioni koji opslužuju svega dvojica radnika, dnevno napravi 4-5 hiljada papirnih vrećica, za kojima vapi zapadno tržište.

Vlasnik i generalni direktor kompanije za preradu polimernih materijala i izradu fleksibilne ambalaže Plastex Sead Terzić, ujedno je i predsjednik Udruženja poslodavaca Gračanice.

Potječe iz tradicionalne zanatske porodice, pa nije ni čudo što je još 1984. godine osnovao zanatsku radionicu, iz koje je nastala firma Plastex. Danas se ova kompanija ubraja u red velikih preduzeća sa stotinu zaposlenih i timom mladih stručnjaka.

– Osnovni proizvodni program naše kompanije je prerada polimera i izrada fleksibilne ambalaže iz "role u rolu" postupkom estrudiranja fleksografije, termozavarivanja, regranulacije. Zapošljavamo stotinu radnika i na tržište EU izvozimo 60% proizvodnje, a ostatak ide na domaće tržište, najviše za prehrambenu industriju – kaže Terzić.

Smatra da su ljudski resursi najbitnija karika u lancu privređivanja.

– Stoga ćemo u Udruženju poslodavaca, u saradnji s dvije osnovne i dvije srednje škole u Gračanici, raditi na snažnoj afirmaciji učeničkog poduzetništva, uz pomoć roditelja, nastavnika, kako učenici ne bi izučavali nešto što će ih odvesti na biro – ističe vlasnik Plastexa, navodi Avaz.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.