NavMenu

37. Internacionalna turistička Una regata – da li je vrijeme da turizam u BiH dignemo na veći nivo?

Izvor: eKapija Utorak, 28.07.2009. 15:38
Komentari
Podeli

Da BiH ima prirodne ljepote na kojima bi nam većina zemalja iz regiona pozavidila, svi učesnici 37. Internacionalne turističke Una regata su se mogli još jednom uvjeriti.

Predivna zelena rijeka, kanjoni, bezbroj slapova, bukova, brzaka, raznolikost flore i faune... Kraljica rijeka Una nam dopušta da uživamo u njenoj ljepoti, a u trenutku nam dokazuje kako zna biti okrutna.

Da ne znamo iskoristiti sve prirodne ljepote i privući veliki broj turista, dokaz je još jedna Una regata koja iz godine u godinu privlači sve manji broj učesnika.

Cijene za učesnike su više nego simbolične. Kotizacija za učesnike iznosila je 50 KM, mjesto u čamcu sa potrebnom opremom 120 KM. Puni pansion za sve dane Regate 70 KM.

Kad sve saberemo i oduzmemo 240 KM za 6 dana na kraljici rijeka. Ne moram naglašavati da je to i više nego jeftino. Ali se provlači pitanje šta turisti dobiju za taj novac, i da li su spremni ostaviti puno više novca ako im se to omogući.

Turistička zajdnica USK je raspisala poziv za prikupljanje ponuda za pružanje usluga keteringa u toku Regate i u maju 2009. su počele pripreme.

Učesnika Regate je bilo najviše iz Unsko-sanskog Kantona, nekolicina iz drugih krajeva BiH, Hrvatske i drugih zemalja. S obzirom na slabu medijsku promociju, možemo reći da je bilo dosta posjetioca.

U borbi za turiste u današnjem vremenu treba dosta više volje i iskustva svima nama. Turist želi tačan raspored u aktivnostima kao što je Regata, kada je buđenje, doručak, polazak čamaca, ručak, dolazak čamaca, večera, zabava. I u slučaju kada postoji raspored, popularniji naziv Schedule, nema nesporazuma.

Turisti su spremni za boravak u kampu, što Regata podrazumijeva, ali očekuju sve uslove za normalan boravak. Smještaj za opremu i čamce, tuševe, pitku vodu, iznajmljivanje priključka na električnu energiju, što je standard u kampovima u regionu.

Što se tiče ishrane u toku Regate, moram priznati da je bila i više nego loša. Prvu noć turisti su mogli uživati u čevapčićima i junećem gulašu, a sve ostale dane u čevapčićima za doručak i večeru, a sendvićima za ručak. Izuzev ako su spas potražili u nekom od lokalnih restorana u gradu domaćinu.

U razgovoru sa turistima iz Hrvatske, svi su bili spremni platiti puno više za bh. specijalitete kao pite sirnice, zeljanice, burek, kotliće, šiš-čevape, sagan-dolme, baklave, ružice... kojih nije bilo na Regati.

Ima dosta ljubitelja ekstremnih sportova i ljubitelja adrenalina iz čitavog svijeta, kojima je logično da plate 70 KM za puni pansion po danu, a ne za čitavu Regatu.

Kao najbolji domaćin između Općina Kulen-Vakuf, Bihać, Bosanska Krupa, Novi Grad, Bosanska Kostajnica i Hrvatska Kostajnica, izdvojili bismo Opštinu Novi Grad (ex. Bosanski Novi).

Načelnica opštine gđa. Snježana Rajilić je dočekala u lađi učesnike regate, podijelila prigodne poklone skiperima Regate, te na ispraćaju podijelila svim učesnicima regate Zahvalnice na učešću na 37. internacionalnoj turističkoj Una Regati. Simbolično, ali nakon 115 km veslanja i više nego značajno veslačima.

Iako je Hrvatska na pragu ulaska u Evropu, Turistička zajednica Hrvatske Kostajnice se nije potrudila ponuditi učesnike nakon 142 km veslanja ni čašom vode, a na carinike za ulazak u R. Hrvatsku su veslači čekali 2 sata da pređu razdaljinu od cca. 100m.

Najbolji dio Regate, osim boravka u čamcima i spuštanje sa profesionalnim skiperima i uz stalni nadzor pilota Regate, bio je noćni život. U Kulen Vakufu i na Štrbačkom buku je bio organiziran koncert etno muzike, u Bosanskoj Krupi koncert Dine Merlina, u Novom Gradu koncert Igora Vukojevića i YU-GRUPE, a u Hrvatskoj Kostajnici koncert Prljavog Kazališta.

Zajedno sa klubom Una-Riders iz Bihaća ekipa portala eKapija.ba je osvojila i Plaketu kao najhrabrija ekipa na ovogodišnjoj Regati.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.