Izvor: Poslovni dnevnik | Srijeda, 08.05.2019.| 08:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Volkswagen ulazi u novi biznis na dva točka - Uskoro električni trotineti u saradnji sa Kinezima

(Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Njemački automobilski div Volkswagen će zbog ulaska u poslovanje sa električnim trotinetima (skuterima) sarađivati s kineskom startap kompanijom Niu, potvrdili su iz kompanije.

- Želimo da realizujemo zajednički projekat - rekao je u predstavnik Volkswagen grupe, pri čemu nije želio da iznosi pojedinosti o razmjerima saradnje i dizajnu trotineta koji za pogon koristi električnu energiju.

Prethodno je njemački list Welt objavio da će ta dva partnera proizvoditi model Streetmate koji su predstavili na Ženevskom sajmu automobila prije više od godinu dana.

Na tom sajmu je rečeno da će e-skuter moći da se vozi i sjedeći i stojeći, a uz brzinu do 45 kilometara na sat moći će da prevali udaljenost i do 35 kilometara. Kineski proizvođač krajem 2018. je poslije uspjeha na domaćem tržištu objavio da želi da "osvoji" Evropu.

Na prošlogodišnjem Ženevskom sajmu automobila Volkswagen je najavio i gradski romobil koji bi mogao da prevali i do 15 kilometara.

- On još nije proizveden - rekao je predstavnik Volkswagena.

Iako su e-skuteri već u upotrebi u mnogim evropskim metropolama, planirano odobrenje na pločnicima u Njemačkoj dovelo je do zabrinutosti u pogledu sigurnosti. Gornji dom njemačkog parlamenta mogao bi 17. maja da glasa o propisima za mala električna vozila.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.