Izvor: Tanjug | Srijeda, 08.05.2019.| 13:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

MTU Aero Engines stiže u Srbiju - Njemačka fabrika počeće remont motora aviona tokom 2022.

Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/.shutterstock.com)
Novu veliku fabriku softvera, dijelova i motora za avione u Srbiju otvoriće kompanija MTU iz Minhena.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju Ministarstva privrede i Privrednog društva MTU Aero Engines AG, istakao da je u Srbiju stigla najmodernija kompanija u avioindustriji i da jedna trećina svih letjelica u svijetu ima dijelove te kompanije.

Vučić je naveo i da će ugovor o izgradnji modernih postrojenja biti potpisan u junu. Kako navodi, proizvodnja će se pokrenuti vjerovatno u Staroj Pazovi, gdje će se graditi fabrika, prenosi B92.

Takođe, dodao je bi u prvoj fazi trebalo da bude zaposleno 450 ljudi, a kasnije, nada se, i mnogo više.

MTU je jedan od 5 najboljih provajdera usluga održavanja komercijalnih avionskih motora i industrijskih gasnih turbina. Jedna trećina globalne flote putničkih aviona oslanja se na komponente koje isporučuje ova kompanija. U vojnom sektoru, MTU Aero Engines je vodeći industrijski partner za skoro sve tipove motora kojima upravljaju njemačke oružane snage. MTU upravlja filijalama širom svijeta. Sjedište kompanije je u Minhenu.

Kompanija je prisutna u 15 država svijeta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada...

Između ostalog bavi se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i podrškom za motore za komercijalne i vojne avione.

MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u avionima Erbas A320, a koristi ga, između ostalih, i Air Serbia.

Kompanija je osnovana 1934. godine u Minhenu, ima oko 10.000 zaposlenih, a godišnji prihodi dostižu 4,6 mlrd EUR, pokazuju podaci dostupni na sajtu kompanije.

MTU: Pogon u Srbiji počinje da radi tokom 2022.

Nemačka kompanija MTU Aero Engines, koji će u Srbiji uložiti u visoke tehnologije, najavila je da će pogon za remont motora u toj zemlji početi da radi tokom 2022. godine.

Dodatno postrojenje ojačaće globalnu konkurentnost kompanije u tom obećavajućem tržišnom segmentu, saopštila je kompanija i dodala da je MTU sa postojećim postrojenjima u mogućnosti da obavi 9,1 miliona sati remonta godišnje.

Očekuje se da postrojenje u Srbiji doda oko 400.000 sati remonta godišnje.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.