Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 07.05.2019.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjaluka će raditi na transformaciji četiri preduzeća tokom 2019.

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Jedan od prioriteta Grada Banjaluka za ovu godinu je i restrukturiranje četiri preduzeća koja imaju probleme u svom poslovanju, a to su Toplana, Aquana, Zavod za izgradnju i JU Radnički univerzitet, a za neke od tih firmi taj proces je već počeo.

Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić i naveo da su od tih preduzeća dva gubitaša, a da su to Aquana i ZIBL.

- Grad je ZIBL-u odobrio i zajam u iznosu od 500.000 KM, kako bi prevazišao dugogodišnju poslovnu krizu, ali on nije realizovan zbog nesaglasnosti malog akcionara, koji blokira posao - kazao je Radojičić.

Dodao je da je i pored zajma bilo nekoliko pokušaja restrukturiranja, koje su u protekle dvije godine planirali, ali da su i oni propali zbog protivljenja malog akcionara.

- Nalazimo se u nekom planu za pokušaj oživljavanja ZIBL-a, i to na način da smanjimo broj zaposlenih, te prodajom dijelova nekretnina radi pokrivanja starih dugova i osposobljavanja firme da bi ostala na tržištu i obavljala određene poslove za grad - objasnio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, tu je osnovni problem struktura kapitala, jer manjinski akcionar u ovom momentu ne predstavlja konstruktivni dio, nego se protivi svim aktivnostima.

- Aquana je takođe u procesu restrukturiranja. Sljedeća mjera koja će se razmatrati je sudbina ugostiteljstva, s obzirom na to da je ono do sada proizvodilo značajne gubitke - rekao je Radojičić.

Dodao je da je i u ovom preduzeću u toku svođenje broja radnika na minimum i racionalizacija troškova i organizaciono restrukturiranje.

Toplana je od 2017. godine u procesu restrukturiranja. Ona je i dalje ostala da postoji kao firma, jer se ne može ugasiti zbog dugova koje ima.

- U ovom preduzeću broj radnika je sveden na minimum, a ona i dalje izvršava samo neke zaostale obaveze, tako da i tu treba završiti određene procese transformacije koji su u nekoj mjeri i sprovedeni - istakao je Radojičić.

Četvrto preduzeće je Radnički univerzitet, koji je svojim sadržajem i formom prevaziđen.

- On je predratna forma koja treba da se transformiše u centar za prekvalifikacije i dokvalifikacije, te on nema poteškoće koje imaju ostale firme s gubicima i prevelikim brojem radnika - kazao je Radojičić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.