NavMenu

Četiri decenije "Alan Forda"

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 28.07.2009. 12:45
Komentari
Podeli

"Ako namjeravaš pobijediti, ne smiješ izgubiti", jedan je od brojnih savjeta Broja Jedan, vođe legendarne Grupe TNT i jednog od živopisnih likova stripa "Alan Ford", koji je prvi put ugledao svjetlost dana u Italiji, u maju 1969. godine. Autori stripa, prvi crtač Magnus (Roberto Ravijola) i scenarista Bunker (Lućano Seki) stekli su neopisivu slavu u Italiji, ali i na našim prostorima.

I danas, 40 godina od rođenja, detektiv Alan Ford i ostali članovi Grupe TNT, koji se iz svog tajnog skrovišta, sirotinjske cvjećare u Njujorku, bore protiv socijalne nepravde, kriminala i korupcije, imaju na ovim prostorima vjerne čitaoce i poštovaoce.

U čemu je tajna popularnosti i svevremene vrijednosti stripa "Alan Ford"? Svakako je za to zaslužan čuveni crtač Magnus, koji je uradio prvih 75 brojeva stripa, dok su se u kasnijim brojevima smjenjivali razni crtači, ali prije svega proslavio ga je genijalni scenarista Bunker, koji je kroz opise avantura Grupe TNT uspio da provuče jednu od najoštrijih kritika modernog društva.

Specifičan cinični humor koji napada pohlepne gradske oce Njujorka, nesposobnog inspektora policije Broka ili razne bogate biznismene, jednostavno prija našim čitaocima. Ismijavanje moćnih, ali bahatih i glupih, naišlo je kod nas na veoma plodno tlo.

Popularnosti "Alana Forda" doprinijeli su i neprevaziđeni glavni likovi stripa. Ni oni nisu pošteđeni Bunkerove ironije. Pored Alana, ima još šest izgladnjelih boraca protiv nepravde. Omiljeni je Bob Rok, kepec s impozantnim nosem, vječito nervozan i nezadovoljan. Zatim, tu je sir Oliver, engleski plemić i kleptoman. Tu je i Jeremija, hipohondar koji ne radi ništa. Debeli Šef je u hijerarhiji grupe drugi ispod Broja Jedan, ali nema nikakav autoritet i uglavnom se bavi spavanjem. Pored njih, životinjsku podršku grupi daju i pas Nosonja, zamorac Skviki i papagaj Klodovik.

Jedan od omiljenih članova, Grunf, njemački pilot, zadužen je za prevoz agenata. Grunf ima vrlo sumnjivo porijeklo, što se vidi i kada podigne ruku u znak pozdrava. Taj pozdrav jako podsjeća na nacistički, a Grunf se obično izvuče tako što kaže nešto u stilu: "Ovoliko je visoka djevojka koju sam upoznao".

Na vrhu se nalazi siva eminencija, Broj Jedan, gramzivi vođa Grupe TNT, koji sav novac od zarade uzima za sebe, uporno ostavljajući svoje tajne agente u gladi i neimaštini. On je toliko star da se družio sa Leonidom kod Termopila, a prisjeća se i rata u Troji. Broj Jedan je, navodno, bio ćata u službi Homera, koji, po alanfordovskoj verziji, nije bio pjesnik, nego slijepi ratni reporter. Njih dvojica su izvještaje pisali vrlo pristrasno, u zavisnosti od toga ko im ponudi više para – Trojanci ili Grci.

Pored niza negativaca s kojima se Grupa TNT uspješno obračunava, svakako je najčuveniji Superhik, bivši čistač ulica koji, bijesan zbog toga što sirotani bacaju smeće svuda po ulici, odlučuje da krade od siromašnih i daje bogatima. Ovaj suludi kriminalac dobro je namučio Grupu TNT, naročito svojim tajnim oružjem, užasnim alkoholnim zadahom, kojim momentalno obeznanjuje svoje protivnike.

Popularnosti "Alana Forda" doprinio je i čudesni prevod Nenada Briksija, na čiju inicijativu je i objavljen prvi broj u zagrebačkom "Vijesniku" 1972. godine. Sjetimo se samo izjava tipa "Ko leti vrijedi, ko ne leti ne vrijedi" ili "Bolje častan bijeg nego nečasna smrt". Tu je i genijalna umotvorina Boba Roka: "Bolje živjeti sto godina kao milioner, nego sedam dana u bijedi!"

U moru genijalnih detalja iz stripa, među obožavaocima je posebno drag trenutak kada sir Oliver pohara neku prodavnicu, a onda pozove izvjesnog Binga, kome prodaje svu ukradenu robu. Njegov nezaobilazni opis "cijena, prava sitnica", kod nas je postao fraza kojom se ironično opisuje neki skup proizvod.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.