NavMenu

Klima i konkurencija potapaju ribarstvo u RS - Za deset godina proizvodnja šarana spala sa 2.500 na oko 500 tona

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 06.05.2019. 14:32
Komentari
Podeli
(Foto: ivanovskyy/shutterstock.com)
Proizvodnja ribe u RS imala je lani blagi rast u odnosu na godinu ranije, ali uzgajivači tvrde da ti podaci nisu pokazatelj uzleta, niti optimističnih prognoza, navodeći da sektor ribarstva godinama tone, čemu je "kumovala" oštra regionalna konkurencija, slaba podrška države i klimatske promjene, koje uzimaju danak.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u domaćim ribnjacima lani je proizvedeno je 1.776 tona ribe, što je za 0,9% više nego 2017. Proizvodnja šarana porasla je za 21,1%, dok je u pastrmskim ribnjacima zabilježen pad od 7,6%.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu, ribarstvo, prehrambenu i duvansku industriju u Privrednoj komori RS Slavko Stevanović kaže da jednogodišnji rezultati ne oslikavaju stvarnu sliku, te da u obzir treba uzeti podatke unazad nekoliko godina.

- Svako povećanje proizvodnje je pozitivno, ali s obzirom na generalno stanje u ribarstvu, taj rast je kratkoročan. Prije deset godina proizvodnja šarana je dostizala 2.500 tona, a sada je pala na oko 500 tona i posmatrajući stvari u tom kontekstu ne možemo govoriti ni o kakvom rastu - rekao je Stevanović. Dodao je da uzgoj pastrmke generalno gledano ide uzlaznom putanjom, te da je povećanje bescarinskih kvota za izvoz ribe u zemlje EU donekle popravilo situaciju u pastrmskim ribnjacima.

Stevanović je istakao da Srpska ima velike resurse za proizvodnju ribe, ali trenutno rade samo tri ribnjaka.

(Foto: Franco Nadalin/shutterstock.com)
Direktor preduzeća Tropic ribarstvo - ribnjak Janj Zoran Tepić kaže da za loše stanje u ribarstvu krivicu snosi više faktora.

- Podsticaji su sa nekadašnjih 100.000 KM spali na 50.000 KM, dok su subvencije za mlađ potpuno ukinute. Proizvodnju opterećuju i veliki parafiskalni nameti, nelojalna konkurencija, ali i nemogućnost realizacije kapitalnih investicija, zbog čega naša proizvodnja postaje nekonkurentna i zastarijeva - objasnio je Tepić i dodao da ribnjaci na čijem je čelu bilježe pad proizvodnje od 25%.

Gubitke sabira i preduzeće Butrex ribarstvo iz Trebinja, čiji vlasnik Veljko Buđen ističe da su proizvodnju pastrmke posljednje tri godine pratili brojni problemi.

- Nije bilo bolesti ribe, ali probleme nam je stvarala visoka temperatura vode zbog klimatskih promjena i remont brane Višegrad. Takođe, teško se borimo sa konkurencijom - naveo je Buđen. Dodao je da su njegovi ribnjaci lani imali gubitak od pola miliona KM.

- Držimo glavu iznad vode, za razliku od mnogih koji su potonuli. Borimo se na razne načine da opstanemo. Međutim, ako situacija ove godine bude kao lani, kada smo proizveli svega 500 tona pastrmke, bićemo primorani da se oprostimo sa proizvodnjom - istakao je Buđen.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.