NavMenu

Veća proizvodnja šumskih sortimenata u RS u prvom kvartalu 2019.

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 06.05.2019. 13:35
Komentari
Podeli
(Foto: Kletr/shutterstock.com)
U Republici Srpskoj je u prvom kvartalu ove godine proizveden 348.361 metar kubni šumskih sortimenata ili za 6,5% više nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistku.

Od ukupne proizvedene mase, na sortimente lišćara otpada 184.772 metra kubna, dok je 163.589 metara kubnih sortimenti od četinarskog drveta.

Najzastupljeniji u proizvodnji bili su trupci kojih je u prvom kvartalu ove godine proizvedeno 120.675 metara kubnih od četinarskog, te 68.055 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je u prvom kvartalu prodato 270.324 metra kubna raznih šumskih sortimenata ili za 3,5% manje nego u istom periodu prošle godine.

Najzastupljeniji u prodaji takođe su bili trupci.

Na kraju ovog perioda na zalihama je bilo 211.535 metara kubnih raznih šumskih sortimenata.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da su u šumarstvu u proizvodnji sortimenata, nakon prva dva mjeseca podbačaja, u martu bili povoljni uslovi koji su omogućili realizaciju proizvodnje u mnogo većem procentu u odnosu na mart prethode godine.


- Disbalans između većeg obima proizvodnje od obima prodaje je nastao zato što nivo proizvodnje obavljen sječom nije moguće u potpunosti staviti u funkciju prodaje i dalje realizacije, a pri tome se najviše problema javlja kod kooperanata i ta dinamika bi se morala usaglasiti - naveo je Šinik.

Prema njegovim riječima, drugi i treći kvartal su periodi kada se dostižu najveći produktivni obimi u šumarstvu i zbog toga bi trebalo izjednačiti procente ostvarene proizvodnje i prodaje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.