Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 06.05.2019.| 12:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za obnovu puteva u RS u 2019. potrebno 151 mil KM

Ilustracija (Foto: Bertold Werkmann/shutterstock.com)
Za obnovu regionalnih i magistrlnih puteva u Srpskoj ove godine planirano je 151 mil KM. Tako stoji u planu javnih nabavki Putevi Republike Srpske, prenosi ATV.

Plan je ambiciozan i građevinski i finansijski, kažu u Putevima, ali nije neostvariv. Ima ukupno 63 stavke.

- Kao što je put Nevesinje-Berkovići, on je javnosti već dosta poznat. U ovom našem planu predstavlja najveću cifru od nekih 23, 24 mil KM i vrlo je impoznatan. Želimo da uradimo regionalni putni pravac Jezero-Šipovo, Ljubinje-Trebinje, nastavak puteva na prilazu Mrakovici iz prvca Gradiške i iz pravca Dubice. Zahtejvaju svoju popravku, rehabilitaciju kao što je putni pravac Dubica-Gradiška, preko Draksenića, putni pravac Derventa-Doboj preko Šešlija - istakao je Slobodan Udovčić, rukovodilac Odjeljenja za održavanje puteva u Putevi Republike Srpske.

U Putevima planiraju da isprojektuju više od 100 kilometara rehabilitacije putne mreže, a ako sve bude išlo po planu odradili bi 50-60 kilometara. Rogatica, Milići, Lopare, Pelagićevo, Vlasenica, Banjaluka, Čelinac su lokalne uprave koje će dobiti novac za unapređenje putne infrastrukture. Na najviše novca mogu da računaju Banjaluka za koju je planirano 2,5 mil KM i Čelinac 500.000 KM.

- Trenutno razgovaramo za rekontrukciju regionalnih i magistralnih puteva u Republici Srpskoj sa Svjetskom bankom. Dali smo im plan, a oni sad analiziraju. Ako nam oni odbre kredit, iz tih sredstava planiramo značajniju rekonstrukciju magistralnih i regionalnih puteva, mimo ovog redovnog što smo predvidjeli - istakao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja u Vladi Republike Srpske.

Putnu mrežu Republike Srpske čini 4.191 km, magistralnih i regionalnih puteva. Prema međunarodnim standardima, godišnje bi u puteve trebalo ulagati oko 100 mil KM, prenio je ATV.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.