Izvor: eKapija | Petak, 03.05.2019.| 13:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rebalans donosi povećanje budžeta Banjaluke za 20 mil KM - Slijede značajni radovi

Ilustracija (Foto: JasaStyle/shutterstock)
Grad Banjaluka utvrdio je u petak, 3. maja, prijedlog rebalansa gradskog budžeta na iznos od 155 mil KM, što je za oko 20 miliona više u odnosu na dosadašnji budžet. Zahvaljujući domaćinskom poslovanju i suficitu u gradskoj kasi, iz rebalansa će biti finansirani novi veliki javni radovi, uključujući gradnju vodovodne i kanalizacione mreže u selima i prigrađu, novog mosta u Srpskim toplicama i obnovu škola, saopšteno je na sajtu Grada.

Prema ovoj odluci skupštinskog kolegijuma, o prijedlogu rebalansa odbornici će se izjasniti na idućoj sjednici Skupštine grada, zakazanoj za 15. maj. Sveukupno, obnornici će razmatriti 56 tačaka dnevnog reda, a između ostalog, biće riječi o rebalansu budžeta, raspodjeli suficita iz prethodne godine, namjenskom kreditnom zaduženju za potrebe vodosnabdijevanja i kanalizacije, te o podsticajnim sredstvima u funkciji zapošljavanja.

Govoreći o prijedlogu rebalansa budžeta, gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da se najveće uvećanje odnosi na sredstva iz prošlogodišnjeg suficita, transfera sa viših nivoa vlasti, te oko 8 mil KM namjenskog kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za vodovode na seoskim područjima.

– Ovim rebalansom obezbjeđujemo sredstva za izgradnju mosta u Toplicama, nastavak obnove Parkića u centru grada, nekoliko saobraćajnica i više manjih projekata. Predviđena je i rekonstrukcija više društvenih domova, prvi na redu je Mišin han, ali i 15 školskih objekata na području grada – naveo je Radojičić i dodao da će i budžet Centra za socijalni rad biti povećan za oko milion maraka.

Radojičić je naglasio da Grad već dvije godine pregovara sa EBRD o kreditu do 20 mil KM za potrebe vodosnabdijevanja i kanalizacije, ali da taj posao trenutno ne može biti realizovan zbog zastoja u radu institucija BiH.

– Kako bi premostili ovaj problem, EBRD je pristala da direktno Banjaluci plasira kredit od 4 mil EUR što je samo dio naših potreba, jer grad trenutno ima potrebu za oko 50 mil KM investicija u ovim oblastima. Ova sredstva utrošićemo za nastavak projekta Crno vrelo u više pravaca i to prema Bronzanom majdanu, Piskavici, Radosavskoj, Slavićki i Jovićima, zatim za završetak sistema za vodosnabijevanje gornjih dijelova Česme, te nekoliko manjih projekata vodosnabdijevanja u Česmi, Zelenom viru, Kuljanima i Krminama, kao i kanalizacije na području Lauša – zaključio je Radojičić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.