Izvor: eKapija | Četvrtak, 02.05.2019.| 17:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Moć različitosti profitabilnih industrija u BiH - Na EBRD sastanku sesija o potencijalima za investiranje u više sektora

Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina će naredne sedmice biti zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednje dvije decenije, Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a.

U ovom trenutku, potvrđeno je prisustvo 2.215 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), te predstavnika organizacija civilnog društva, a u narednim danima očekuju se dodatne potvrde.

Od iznimne važnosti za cijeli region - "Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta", poseban dio programa je Sesija o potencijalima za investiranje u BiH. U fokusu ove sesije su strateška područja, prezentacija potencijala i benefita geostrateške pozicije.

Pod nazivom "Investirajte u Bosnu i Hercegovinu – Investirajte u profitabilne projekte", Sesija o potencijalima za investiranje u BiH održava se 9. maja u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Potencijale IT industrije, sektora za kojim potražnja na bosanskohercegovačkom, ali i svjetskom tržištu raste iz dana u dan, će tako predstaviti BIT Alijansa, udruženje 58 velikih IT kompanija sa više od 2.800 stručnjaka.

Sektor turizma će predstavljati Olimpijski centar Jahorina, domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i Olimpijskih igara mladih 2019. godine, koji je, istovremeno, prepoznat i kao najperspektivniji zimski resort u regionu Zapadnog Balkana.

Da se glavni svjetski proizvođači vozila već decenijama oslanjaju na kvalificiranu radnu snagu u BiH, dokazuje i dinamičan razvoj ove industrije, uz snažnu izvoznu orijentiranost. U okviru sesije, ovaj sektor će predstavljati najveća privatna kompanija u Bosni i Hercegovini, Prevent Grupa, sa snažnom prodajnom i logističkom ekspertizom.

Višedecenijsku tradiciju drvne industrije i proizvodnje namještaja u BiH, nagrađivanu mnogobrojnim internacionalnim nagradama, na ovoj sesiji će predstavljati MS&Wood, dizajnerski orijentiran proizvođač masivnog drveta.

Velike potencijale poljoprivredne i prehrambene industrije će predstavljati mljekara Livno, vlasnik brenda Livanjski sir, čvrstog punomasnog sira specifičnog okusa, prepoznatog kao proizvod vrhunske kvalitete.

Pozitivna iskustva stranih investitora, ali i benefite investiranja u BiH, poput geografskog položaja, povoljnog pravnog okruženja i trgovinskih sporazuma, sa prisutnima će podijeliti gospodin Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH.

Više detalja o ovoj sesiji svi zainteresirani mogu pronaći na linku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.