NavMenu

Pad industrijske proizvodnje u BiH za 5,1% u prvom kvartalu 2019.

Izvor: Indikator Četvrtak, 02.05.2019. 13:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)Ilustracija
U prvom kvartalu 2019. u odnosu na isti period godinu ranije industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini, kalendarski prilagođena, bilježi pad od 5,1%.

Za ovaj pad, gledano po industrijskim grupama, najzaslužnija je energija koja bilježi pad od 14,8%.

U prerađivačkoj industriji pad u prvom kvartalu bio je 1,5%, a najveći pad u okviru prerađivačke industrije, uglavnom kao rezultat remonta Rafinerije u Brodu, registrovan je u proizvodnji koksa i rafinisanih naftnih proizvoda 69,4%. Proizvodnja tekstila je smanjena za 39%, a proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda za 11%.

U području vađenja rude i metala pad proizvodnje bio je u prvom kvartalu 2019. godine 3,3%, pri čemu je najveći pad evidentiran kod vađenja rude metala 14,3%.

Pozitivan razvoj predstavlja rast proizvodnje duhanskih proizvoda 44,2%, te računara, elektronskih i optičkih proizvoda za 35,3%. U proizvodnji prehrambenih proizvoda bilježi se rast od 3%, a u farmaceutskoj industriji 8,9%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.