Izvor: eKapija | Utorak, 30.04.2019.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dodjelom nagrada završen prvi sajam turizma u Banjaluci - Apsolutni pobjednik TO Budva

Budva (Foto: Marija Kambić)
Dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim izlagačima i dodjelom zahvalnica svim izlagačima u Banjaluci je svečano zatvoren Prvi Međunarodni sajam turizma Banjaluka 2019. Sajam je održan u organizaciji RS Consulting and Trade Banjaluka uz podršku Grada Banja Luke i Turističke organizacije grada Banja Luka.

Na sajmu je izlagalo 150 učesnika iz zemalja regiona koji su predstavili turističku ponudu i turistički proizvod Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Mađarske, Grčke, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Italije, Turske i Bosne i Hercegovine. Manifestaciju je obilježio dobar odziv posjetilaca koji su u tri dana sajma mogli pratiti prezentacije izlagača, predstavljanje turističkih destinacija regiona, upoznati se sa cijanama za ljetovanja i zimovanja u ovogodišnjoj sezoni, ostvariti određene sajamske popuste ali i biti sretan dobitnik nagradnih putovanja koje su dodjeljivali organizatori ali i sami izlagači.

Promoter Sajma glumac Miloš Biković istakao je da su kultura i turizam usko povezani, te da ujedinjavanje kulturnih prostora Srpske i Srbije treba da prati i objedinjavanje turističkog prostora.

- Ako se Srbija sve više otvara ka svetu i ima sve više i više turista, onda to treba da bude trend i u Srpskoj i da na takav način pomognemo našem narodu sa obe strane Drine, te doprinesemo promociji turističkog, ali ujedno i kulturnog proizoda - rekao je Biković u govoru na otvaranju sajma.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je da je Sajam, iako se organizuje prvi put, pokazao svoj potencijal i kapacitet.

- To govori da Banjaluka i Republika Srpska imaju šta da pokažu, te nam je cilj da našem gradu omogućimo da napravi nove korake u turizmu. Ovi dani, kada se održavaju brojni koncerti, konferencije, te međunarodni događaji, pokazuju nam na čemu možemo da gradimo veću posjetu i vidljivost grada na Vrbasu - rekao je Radojičić.

On je istakao značaj sajma, jer predstavlja turistički potencijal Republike Srpske, ali i drugih dalekih destinacija.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Miroslav Knežević izrazio je zadovoljstvo što vlade Srbije i Srpske uspješno kontinuirano rade na razvoju turističke ponude.

- Imamo zajednički cilj, a to je da što više turista privučemo u Srbiju i Srpsku, te je ovaj sajam dobra prilika, osim da se predstave turistički potencijali, takođe i da vidimo šta to možemo predstaviti kao zajednički regionalni turistički proizvod, koji ćemo predstaviti turistima sa dalekih tržišta - rekao je Knežević.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač izrazila je zadovoljstvo što su Republika Srpska i Banjaluka dobile ovako značajnu turističku manifestaciju.

- Banjaluka je to i te kako zaslužila jer ima šta da ponudi, od gastronomije, prirodnih ljepota, do ljubaznih domaćina - rekla je Kovač.

Stručni žiri odabrao je i najuspješnije izlagače prvog Međunarodnog sajma turizma "Banja Luka 2019".

Nagrada ZLATNI DAJAK je dodjeljena u sedam različitih kategorija:

1. Najuspješniji izlagač u kategoriji turističke agencije – KONTIKI TRAVEL

2. Najuspješniji izlagač u kategoriji turističke organizacije – TURISTIČKA ZAJEDNICA KANTONA SARAJEVO

3. Najuspješniji izlagač u kategoriji hoteli – HOTEL PALAS BANJA LUKA

4. Najuspješniji izlagač u kategoriji zdravstveni turizam – BANJA KULAŠI PRNJAVOR

5. Najuspješniji izlagač u kategoriji eko i etno turizam – PRIMAPROM MLINSKA RIJEKA ČELINAC

6. Najuspješniji izlagač u kategoriji vinskog turizma – VINO KALEM Velika Drenova R.SRBIJA

7. Apsolutni pobjednik prvog međunarodnog sajma turizma BANJA LUKA 2019 – TURISTIČKA ORGANIZACIJA BUDVA – CRNA GORA.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.