Izvor: Klix | Utorak, 30.04.2019.| 11:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada KS formira program za finansiranje liječenja teško oboljele djece

Ilustracija (Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Vlada Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici prihvatila je skupštinske inicijative vezane za obezbjeđivanje finansijske pomoći za liječenje teško oboljele djece.

U skladu sa usvojenim inicijativama, a koje su pokrenule zastupnice Neira Dizdarević i Jasmina Bišćević Tokić, Ministarstvo zdravstva KS će u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja u KS uskoro izraditi Prijedlog programa za finansiranje dijagnostike i liječenja teško oboljele djece.

- Gotovo svakodnevno se u medijima i na društvenim mrežama pojavljuju apeli za pomoć pri liječenju, a usljed nedostatka sistemskog rješenja prinuđeni smo sredstva skupljati pozivima i SMS porukama. Sa željom da se konačno zaustavi ovakva praksa i da oboljela djeca, kao najranjivija kategorija našeg društva, dobiju pravo na liječenje, pokrećem inicijativu za formiranje Programa za finansiranje liječenja djece oboljele od teških bolesti, koji će biti dijelom obaveznog paketa zdravstvenih prava - kazala je Dizdarević prilikom predstavljanja inicijative.

Kako je za Klix rekla kantonalna ministrica zdravstva Amela Sofić, kroz prijedlog će se detaljno razraditi na koji način i kojoj djeci će biti osigurana pomoć.

- Uspostavit će se jasni kriteriji zasnovani na stručnim dokazima o potrebi upućivanja djece na daljnje liječenje, i to nakon što se iscrpe sve mogućnosti našeg zdravstvenog sistema. Time planiramo unaprijediti zdravstvenu zaštitu naše najmlađe populacije. Praktično će se osigurati dodatna, inicijalna sredstva koja će se već ove godine osigurati iz sredstava zdravstvenog osiguranja. Potom će programski biti predviđene i mogućnosti drugih izvora sredstava - pojasnila je Sofić.

Kako Klix saznaje, sredstva za liječenje biće osigurana prvenstveno za liječenje van Kantona Sarajevo, a po potrebi i dalje. Za svako oboljelo dijete će biti jasno utvrđeni kriteriji, dok će se u nekim slučajevima formirati i komisije sa kompetentnim medicinskim stručnjacima.

Detalji sistema finansiranja dijagnostike i liječenja teško oboljele djece biće poznati nakon formiranja prijedloga ove inicijative.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.