NavMenu

Turski tok počinje da radi do kraja 2019.

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 30.04.2019. 08:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Gazprom uvjerena je da će gasovod Turski tok početi rad do kraja godine, saopštio je zamjenik načelnika Odjeljenja za spoljnoekonomsku aktivnost Gazproma Dmitrij Handoga tokom telefonske konferencije.

- Što se tiče Turskog toka, uvjereni smo da će projekat biti pušten u rad do kraja ove godine. Što se tiče morskog dijela, već je završeno postavljanje cijevi na dnu mora, trenutno se završavaju radovi na prijemnom terminalu. Gazprom zajedno sa svojim partnerom, kompanijom Botas, obavlja izgradnju kopnene tranzitne dionice. Napredak je prilično opipljiv, u Turskoj je već počelo zavarivanje i izgradnja cijevi, tako da ne sumnjamo da će projekat proraditi krajem ove godine - objasnio je Handoga.

Napomenuo je da se dalji razvoj kapaciteta za transport gasa u Evropi van Turske nalazi izvan nadležnosti Gazproma, jer ga sprovode nacionalni transportni operateri. Na primjer, bugarski operater za gasni transportni sistem Bulgartransgaz objavio je početkom aprila da je izabrao izvođača za projektovanje i izgradnju gasovoda koji će primiti gas iz Turskog toka.


- U Srbiji su radovi u pripremnoj fazi. Izabran je podizvođač, zaključen je ugovor. Projektna kompanija koja realizuje projekat razvoja gasnog transportnog sistema Srbije dobila je 5. marta odluku srpskog regulatora za povlačenje iz evropskog zakonodavstva u formi u kojoj je implementirana u srpsko zakonodavstvo - podsjetio je Handoga.

Projekat Turski tok podrazumijeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.