NavMenu

Koliko kilometara možete prijeći nakon upaljene lampice za gorivo

Izvor: Radio 021 Utorak, 30.04.2019. 08:20
Komentari
Podeli
(Foto: topnatthapon/shutterstock.com)
Znate li koliko kilometara možete prijeći, nakon što se na vašem automobilu upali lampica rezerve goriva koja vas podsjeća da morate ponovo točiti? Uvreženo je mišljenje kako je riječ o pedesetak kilometara prije sljedećeg punjenja, ali pokazalo se kako je riječ o pravom ruletu.

Novo istraživanje koje donosi Daily Mail otkriva koji modeli automobila mogu prijeći najviše kilometara na rezervi, a koji najmanje.

Istraživanje britanskog portala Compare the Market na uzorku od 1.000 Britanaca pokazalo je kako više od trećine vozača vjeruje da može prijeći još 20 milja ili 32 kilometra.

Realnost je međutim, da većina automobila može proći dvostruko više kilometara, a neki čak i četverostruko. Istraživanje koje sprovedeno na uzorku od 96 najpopularnijih modela, od 29 različitih proizvođača na tržištu.

Prosječno, lampica za rezervu se pali kada ostane manje od 10% goriva ukupne veličine rezervoara.

Pri istraživanju je korišćena britanska metrika milja po galonu i kapacitetu punog rezervoara, ali, naravno, nema pravila da bi određen doseg uvijek mogao biti identičan, jer treba računati i faktore poput uslova u saobraćaju, vozačkog stila ili opterećenosti vozila dodatnom težinom.

Prema istraživanju Compare the Market automobil koji može proći najviše kilometara na rezervi je Volkswagen Pasat, radi se o 120 kilometara do potpunog zaustavljanja.

Volvo V40 i Ford Mondeo takođe mogu dugo voziti do sljedeće benzinske pumpe na rezervi, točnije – 112 kilometara. S druge strane, sprotski BMW M3 ima najmanji doseg na rezervi – 51 kilometar.

Zanimljivo je da se i mnogi gradski superštedljivci s malim motorima poput Kije Picanto, Fiata 500, Minija, Citroena C1, Pežoa 108, Nisana Jukea i Forda Fieste nalaze u top 10 s najmanjim dosegom na rezervi, što i ne čudi jer imaju rezervoare goriva malog kapaciteta.

(Foto: Maria Sbytova/shutterstock.com)
Rizici vožnje na rezervi


Česta vožnja na rezervi može uzrokovati ozbiljne mehaničke kvarove poput kvara pumpe za gorivo. Izmjena uglavnom nije zanemrljiva, pa ju je najbolje izbjeći, a u Nemačkoj je vožnja na rezervi na autoputu čak i kažnjiva.

Popularni modeli s najvećim dosegom na rezervi

1. Folksvagen Pasat: 120 km

2. Volvo V40: 112 km

3. Ford Mondeo: 112 km

4. BMW 5 Series: 109 km

5. Toyota Prius: 107 km

6. Mercedes E-Class: 102 km

7. Audi Q5: 102 km

8. Range Rover Sport: 101 km

9. Mazda 6: 101 km

10. Audi A6: 99 km

Popularni modeli s najmanjim dosegom na rezervi

1. BMW M3: 51 km

2. Kia Picanto: 51 km

3. Fiat 500: 59 km

4. Mini Cooper: 61 km

5. Mitsubishi Pajero: 61 km

6. Jaguar XK: 61 km

7. Citroen C1: 62 km

8. Peugeot 108: 62 km

9. Nissan Juke: 66 km

10. Ford Fiesta: 66 km

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.