NavMenu

U Srbiji će do 2021. biti izgrađeno šest stadiona

Izvor: Novosti Ponedjeljak, 29.04.2019. 14:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JTKPHOTO/shutterstock.com)Ilustracija
Direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević izjavio je da će do 2021. godine, u Srbiji biti izgrađeno šest novih fudbalskih stadiona, dok će tri biti potpuno rekonstruisana.

Osim već najavljene izgradnje novog Nacionalnog stadiona u Surčinu, koji će imati 65.000 mjesta, država Srbija će, ozbiljno da se posveti izgradnji modernih objekata u Subotici, Loznici, Zaječaru, Kraljevu, Leskovcu i Vranju, najavio je Blagojević za praznično izdanje Večernjih novosti.

- Tih šest stadiona koji će kompletno izgrađeni imaće po 8.000 mjesta, a tri stadiona planirana za rekonstrukciju do 20.000 mjesta - kazao je Blagojević.

Pošto je Srbija sa Bugarskom, Grčkom i Rumunijom već odlučila da podnese kandidature za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. i Svjetskog prvenstva 2030. godine, novoizgrađeni ili rekonstruisani stadioni bi, sa pratećom saobraćajnom i hotelskom infrastrukturom, bili glavna preporuka za izlaz na najveću fudbalsku scenu.

- Postoje vrlo strogi UEFA 4 standardi koji moraju da se ispune i svi pomenuti stadioni će ih imati. To će biti moderni fudbalski objekti, bez neke prevelike raskoši, ali će publika u navedenim gradovima biti ponosna na svoje stadione. Lokalne samouprave su izuzetno motivisane da učestvuju u svakom od ovih projekata - dodaje Blagojević.

Zanimljivo je da na nekim od devet stadiona planiranih za izgradnju ili rekonstrukciju već postoje atletske staze.

- Tamo gde postoje uslovi za takmičenje i pripreme atletičara, takvi sadržaji će takođe biti rekonstruisani. Ipak, fokus je na ispunjavanju već pomenutih UEFA 4 standarda. Projektovanje svih stadiona je trenutno u toku i ubrzo ćemo imati i idejna rješenja, projekte i njihov budući izgled - kaže Blagojević.

Po njegovim riječima, procjena je da će cijena izgradnje šest novih stadiona iznositi oko 1.500 EUR po jednom mjestu.

- U većini evropskih zemalja uobičajena cijena pri izgradnji stadiona iznosi oko 3.000 EUR po jednom mestu dok neki od najmodernijih stadiona u svijetu koštaju i do 10.000 EUR po mjestu - kazao je Blagojević.

Najavio je i rekonstrukciju objekata u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Kako je istakao Blagojević, u planu je i rekonstrukcija stadiona Crvene zvezde i Partizana u Beogradu, ali ona nije u nadležnosti Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.