NavMenu

Više od 800 klizišta u KS - Uskoro monitoring na terenu, sanacija prioritetnih lokacija moguća tokom 2020.

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 29.04.2019. 09:01
Komentari
Podeli
(Foto: fabiodevilla/shutterstock.com)
Zavod za izgradnju KS vodi proces sanacije klizišta u KS. Radove, kako ističe Mirza Hulusić, direktor Zavoda, u najvećoj mjeri plaćaju općine, prenosi Sarajevo Construction pozivajući se na Oslobođenje.

- Klizišta su otvorena rana. Nikada nismo uspjeli sa Ministarstvom privrede KS riješiti problem ispitivanja. Imali smo spreman pravilnik, međutim, nije došlo do usvajanja i realizacije. Ponovo ćemo pokrenuti ovu priču sa novom Vladom KS. Za sada radimo po prioritetima koje nam predlažu općine, odnosno općinska vijeća. I mi imamo jedan širi spisak. Zbog toga bismo predložili Ministarstvu prostornog uređenja da iz sredstava legalizacije pristupimo sanaciji određenih klizišta od nekih pola miliona do milion maraka. Ta se sredstva nalaze na našem računu, ali Vlada im mora dati namjenu. Ukoliko dobijemo zeleno svjetlo, razvrstat ćemo klizišta po prioritetima - objasnio je Hulusić i dodao kako je u KS-u više od 800 lokacija okarakterisanih kao klizište.

U Zavodu za izgradnju KS-a namjeravaju izvršiti monitoring na većini klizišta, kako bi se na osnovu preciznih podataka svake godine mogla planirati sanacija prioritetnih lokacija.

- Jedna od ideja je da bar 300-400 klizišta stavimo u formu monitoringa i već krajem 2019. bismo znali stanje i prioritete za 2020. Imali bismo precizne i egzaktne ulazne podatke, da li se ispitivane plohe i koliko pomjeraju i da li su i koliko rizične. Ta se metoda primjenjuje širom EU, ne košta puno, možda 500-600 KM po klizištu, a do sada to nikada niko nije uradio. U plohu se ukopa cijev i njeno pomjeranje se prati i mjeri nekoliko puta godišnje, unose se podaci i na osnovu toga se utvrdi da li se i koliko tlo kreće. Nadam se da ćemo u toku ove godine napraviti bazu klizišta u koju ćemo ubacivati ove informacije - dodao je Hulusić.


Program sanacije klizišta za 2019. još nije završen. U Zavodu za izgradnju KS-a čekaju da još nekoliko općina i resorno ministarstvo predlože prioritete kako bi napravili program.

- Kada dobijemo prijedloge, napravit ćemo Program sanacije klizišta za 2019. i uputiti na Vladu. Kada i ako ga Vlada KS-a usvoji, krećemo sa radovima. U ovom trenutku bilo bi neodgovorno i preuranjeno davati neke informacije o prioritetima, lokacijama i sl, ali godinama unazad najugroženije su općine Vogošća i Novi Grad - istakao je Hulusić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.