Izvor: Dnevni avaz | Nedjelja, 28.04.2019.| 17:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fabrika za preradu životinjskog otpada u Kaknju i dalje na čekanju - Hrvatski investitor čeka donošenje zakona

(Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)
Kada je 2014. godine, nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH, objavljeno da će se u Kaknju graditi prva fabrika u državi za preradu životinjskog otpada, javnost je s oduševljenjem dočekala tu vijest.

U to vrijeme aktuelno je bilo zbrinjavanje leševa stoke koju je ugušila voda. Tada su brojni leševi uginulih životinja odvoženi u Srbiju na spaljivanje, što je BiH koštalo basnoslovnu sumu novca.

Međutim, pet godina poslije, osim table s informacijama o investitoru, projektantu, nadzoru, gradilište u Bilješevu kod Kaknja nije se pomjerilo s mrtve tačke. Završeni su pripremni radovi, uređeno korito, iskopano tlo. Nakon toga građevinske mašine napustile su ovaj lokalitet.

Tako je još jedna investicija ukupne vrijednosti oko 20 mil KM dovedena u pitanje. Investitor iz Hrvatske, kompanija Agroproteinka, koja je u Kaknju osnovala kćerku firmu Bioorganika, prije tri godine žalila se vlastima u BiH da državna administracija koči realizaciju projekta.

Investitori očekuju donošenje jedinstvenog zakona o zbrinjavanju životinjskog otpada na nivou BiH i žele biti jedina takva fabrika u BiH, koja je i realno tržište za jednu fabriku.

Kako saznaje AVaz, investitori žele da se kroz zakon definira kako će se zbrinjavati uginula stoka. Imaju građevinsku, prostornu, okolišnu i druge potrebne dozvole i kažu da za osam mjeseci mogu sagraditi fabriku. Ali, neće da rade dok zakon ne bude usvojen.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.