NavMenu

Sredinom šezdesetih Jugoslavija imala 15 fabrika duvana

Izvor: Nezavisne novine Petak, 26.04.2019. 11:12
Komentari
Podeli

(Foto: Voronina Svetlana/shutterstock.com)
​Sredinom šezdesetih godina Jugoslavija je imala 15 fabrika duvana u kojima se stvaralo čak 145 brendova cigareta, pa su i stručnjaci smatrali da je zemlja po tome "najjača na svijetu".

Godišnje je nastajalo 25 milijardi cigareta, dok je konzumirano oko 23 milijarde. Dio proizvođača je "skromnom" brojkom bio nezadovoljan smatrajući da konzumaciju treba podići na 35 milijardi.

Najjači brendovi dolazili su iz Sarajeva, Niša i Zagreba, dok tek osamdesetih TDR izrasta u najvećeg izvoznika.

Poznavanje naziva domaćih cigareta moglo je da znači i dobru ocjenu iz geografije jer do kraja šezdesetih malo koji brend nije nosio ime rijeke, jezera, planine, grada…

Tron najprodavanije, u pojedinim godinama i sa preko četrdeset odsto udjela, godinama je pripadao Dravi, zapamćenoj po izrazitoj snazi od 2.30 odsto nikotina, ali i najnižoj cijeni. Ostatak "geografske ekipe" činili su legendarna Drina, Morava, Opatija, Ohrid, Zagreb, Ibar, Zeta, Plitvice, Hercegovina, Jadran, Primorka…

Krajem šezdesetih pastoralni motiv više nije bio dovoljno prepoznatljiv, pa cigarete dobijaju i inovativnije nazive nadahnute stranom praksom, fabrika duvana Zagreb stvara Trubadur i Ambasadu, a kombinat iz Novog Sada Amor, Golf i Reli.

U isto vrijeme stižu i popularne "amerikanske cigarete" – 1970. Phillip Morris postiže ugovor s Fabrikom duvana Sarajevo, pa iz pogona koji stvaraju Drinu dolazi i kultni Marlboro.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.