Izvor: Tanjug | Četvrtak, 25.04.2019.| 15:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija usvojila leks specijalis za kredite u švajcarskim francima

(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Skupština Srbije usvojila je u četvrtak, 25. aprila, Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskih francima koji je rezultat kompromisnog rešenja između države, udruženja građana i banaka.

Građani će imati izbor da li će po novom zakonu da konvertuju kredite u evro ili da nastave sa sudskim sporovima.

Leks specijalis predviđa da se preostali dio duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38%, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4%.

Ponuđeno rješenje državu će koštati 11,7 milijardi dinara.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisniku ponudu za zaključenje ugovora.

Ako prihvati da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavjesti banku i s njom zaključi ugovor o konverziji.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će se leks specijalisom o građanima zaduženim u švajcarcima posle više od jedne decenije riješiti taj problem za njih 15.785.

- Najvažnije je da će tim zakonom biti obuhvaćeni svi korisnici tih kredita, kako bi građanima omogućili trajno rešenje problema - naglasio je Mali.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.