Izvor: eKapija | Petak, 26.04.2019.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Avanturistički obilazak livanjskih divljh konja - Mladi bračni par nudi nesvakidašnje iskustvo (FOTO)

Treću godinu za redom mladi bračni par Silvija i Jakov Maganić iz Livna organizuju jednodnevne ili poludnevne izlete kako bi zainteresovane posjetioce upoznali sa jednom od najvećih turističkih atrakcija ovog kraja - livanjskim divljim konjima.

- Moj muž, dok je studirao u Zagrebu, ugošćavao je svoje prijatelje koji su dolazili kod njega u selo nadomak Livna u posjetu. Osim ostalih prirodnih ljepota vodio ih je da vide i ovu jedinstvenu prirodnu atrkaciju - naše divlje konje. Njih je tada bilo manje nego danas. Sadašnja brojka je oko 600 jedinki, dok populacija divljih konja bilježi stalni porast. Kasnije smo se nas dvoje upoznali, a na ovu ideju dodala sam i dio sa posluživanjem hrane. Mislim da je uspomena koju neko ima na hranu i okuse najbolji podsjetnik kako smo se negdje proveli, da je to ono što gostima ostane u sjećanju i da dobra hrana doprinosi ukupnom utisku - pojašnjava Silvija za eKapiju početke sa organizovanim obilascima divljih konja.

Ona ističe da su zadovoljni dosadašnjim interesom turista, te da im dolazi sve više gostiju, većinom stranaca.

- Svjesni smo da je potrebno strpljenje i vrijeme da ideja razvije još više. Prošle godine smo imali oko 50 izleta, a gosti o nama saznaju na različite načine. Uglavnom su nam pomogla oglašavanja preko društvenih mreža, kada ljudi vide na Facebook-u ili Instagram-u, a na nekoliko mjesta u Livnu smo stavili oglasne table, kao npr. na saobraćajnicama prema moru, kako bi se posjetioci i turisti lako i brzo upoznali sa našom ponudom - ističe Silvija.

Jedan obilazak ili popularno nazvani foto safari sa livanjskim divljim konjima podrazumijeva i isprobavanje lokalnih kulinarskih specijaliteta, kao i organizaciju piknika na planini Cincar, fotografisanje i druženje sa konjima, ali i upoznavanje istorijskog nasljeđa Livna i okoline.

- Sve to radimo na jednom predivnom mjestu, gdje se pruža panoramski pogled na Livno, a zatim odlazimo na visoravan Kruzi, koju livanjski dvilji konji naseljavaju.

Plato ili visoravan Kruzi se prostire na oko 150 km2 i nalazi se na 1.200 m nadmorske visine, gdje je stalno vjetrovito, a obilato sa izdašnim pašnjacima za livanjske divlje konje. Danas su divlji, no do prije sedamdeset godina livanjski konji su bili domaći i korišćeni mahom u poljoprivredi.

Razvojem tehnike načini obrađivanja zemlje su se promjenili, konje su zamjenili traktori, a oni dobili slobodu življenja na planini Cincar. Od tada do danas odigrala se smjena nekoliko generacija i današnji konji su divlji u izvornom smislu te riječi, pojašnjava Silvija.

- Odlučili smo da ostanemo i pokušamo ovdje našu ideju ralizovati. Mislimo da ima dosta turističkog potencijala jer imamo i planine i rijeke i mnogo drugih prirodnih ljepota da bih ih tek tako zanemarili i ostavili. Daćemo priliku našem bogatstvu - ističe Silvija.

S.T.

Fotogalerija
Livanjski divlji konji - foto safari i gastronomija

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.