Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.04.2019.| 13:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Sarajevu postavljena prva solarna stabla

Ilustracija (Foto: roibu/shutterstock.com)
Na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović i u neposrednoj blizini Vijećnice postavljena su dva solarna stabla koja će koristiti sunčevu energiju za osvjetljavanje okolnog prostora, ali i služiti kao solarni punjači mobitela, tableta i drugog.

Riječ je o projektu "Prvo solarno drvo Općine Stari Grad" koji ukazuje ne važnost korištenja obnovljivih izvora električne energije, a realizovali su ga Općina i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

- Omogućili smo građanima, ali i brojnim turistima, da prvi put u Starom Gradu koriste solarna stabla za punjenje mobitela, tableta i prenosnih računara, kao i za besplatan Wi-Fi na javnim površinama. U toku je izrada aplikacije kroz koju će poticati korisnike na očuvanje okoliša, te važnost korištenja obnovljivih izvora energije - kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Najavio je da će izabrati i najbolje studentsko idejno rješenje za treće solarno stablo kroz projekt Udruženja inženjera na globalnom nivou, a gdje je za najbolji rad studenata predviđena nagrada od 2.500 KM.

Solarna stabla će, koristeći sunčevu energiju, služiti za osvjetljavanje bližeg okolnog prostora, te kao besplatni hotspot u starogradskoj jezgri. Sastavni dio stabla je i klupa koja će služiti za odmor.

Do kraja mjeseca biće u funkciji i aplikacija koja će biti besplatna i dostupna svim korisnicima pametnih telefona i tableta s operativnim sistemom Android.

Ona će biti izrađena u formi slikovnice sa animiranim sadržajima s ciljem podizanja svijesti mladih o ekološkim problemima, te značaja korištenja energije iz obnovljivih izvora i bit će na bosanskom/hrvatskom/srpskom i engleskom jeziku.

Projekt "Prvo solarno drvo Općine Stari Grad" finansirali su Fond za zaštitu okoliša FBiH iznosom od 20.000 KM i Općina Stari Grad sa 10.000 KM, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.