Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.04.2019.| 13:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Plin u FBiH od 1. maja poskupljuje za skoro 30%

Ilustracija (Foto: SergBob/shutterstock.com)
Vlada FBiH dala je danas, 25. aprila, saglasnost da veleprodajna cijena plina za distributivna privredna preduzeća bude viša za 29,29%. Od 1. maja cijena će biti 0,640 KM po standardnom kubnom metru. U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

Kako je saopšteno iz Vlade FBiH, odluka je donesena nakon što je 22. aprila Federalnom ministarstvu trgovine BH-Gas dostavio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama. Uz zahtjev je stigla i odluka Nadzornog odbora ove kompanije, kao i pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.

- Nakon razmatranja i analize zahtjeva, kao i analize dostavljene dokumentacije koja ukazuje na povećanje ruske nabavne cijene i kursa dolara, prihvaćeno je povećanje cijene od 29,29%. Odluka je donesena cijeneći troškove nabavne cijene, trenutnu poziciju BH-Gasa, strateške projekte uz razmatranje svih aspekata poslovanja ovog društva - dodaje se u saopštenju Vlade FBiH.

BH-Gas je u januaru ove godine tražio povećanje cijena plina za 31,3%, ali je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao da toliko povećanje cijene ne dolazi u obzir te da se u razmatranje može uzeti samo povećanje od tri do pet posto. Na kraju će povećanje ipak iznositi 29,29%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.