Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.04.2019.| 12:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako sistem pametnog doma povećava vrijednost nekretnine?

(Foto: nmartinproject.com)
Usljed rasta konkurencije u sektoru nekretnina, brzorastućih građevinskih firmi i investiranja u nekretnine, kupac više ne može da razlikuje kompanije pa se fokusira na samu nekretninu, ili takozvane dodatne vrijednosti IT usluga i aplikacija, bilo radi bezbjednosti, udobnosti ili zabave. Tehnologija pametnih domova je dodatna vrijednost koja vaš projekat čini unikatnim i atraktivnijim za klijenta, piše na sajtu banjalučke firme Automatikon.

Sistem pametnog doma povećava vrijednost vašeg doma

Ako želite da učinite stan privlačnijim, integracija sistema automatizacije stana je pravi način da napravite dobar prvi utisak, praveći razliku od ostalih stanova na tržištu, što je esencijalno za brzu prodaju stana i postizanje cijene koju želite.

Zamislite da pokazujete stan potencijalnom kupcu, i pri ulasku u stan jednim klikom smičete zavjese i uključujete rasvjetu. Bilo koji kupac koji nije upoznat sa kućnom automatizacijom će biti zaintrigiran!

Upravo ste stvorili interes i postigli to da potencijalni kupac zapamti vaš stan. A svaki kupac koji je već upoznat sa kućnom automatizacijom će već znati prednosti ovih sistema i i zapamtiće vas kao nekoga ko želi da unaprijedi ono čime se bavi i nekretnine koje prodaje.

Kućna automatizacija štedi novac


Iako kućna automatizacija iziskuje neke početne troškove, ako razmislite o dizajnu vašeg sistema, uvidjećete da dugoročne prednosti vrijede mnogo više od iznosa finansijskog ulaganja. Očigledni načini su smanjenje računa za električnu energiju i grijanje. Ili npr, instalacija sigurnosnih sistema može spriječiti nastanak štete, ili smanjiti troškove osiguranja objekta.

(Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)
Automatizacija doma je put budućnosti

Proizvodi za kućnu automatizaciju postaju dio naše svakodnevnce. Proizvodi za kućnu automatizaciju instalirani u novoizgrađenim stanovima su postali uobičajena stvar u svijetu, a ovaj trend polako ali sigurno dolazi i kod nas. Popularnost bezbjednosnih sistema koji mogu biti daljinski nadgledani od strane vlasnika stana raste nevjervatno brzo. Daljinska kontrola temperature u stanu i kontrola rada raznih uređaja čak i kada su stanari daleko od stana pružaju mnoge prednosti. Najnovije tehnologije današnjice su svakodnevne aplikacije sutrašnjice. Investiranje u kućnu automatizaciju vam pruža mogućnost da predvodite put, umjesto da pratite.

Sistemi kućne automatizacije – eliksir u biznisu trgovine nekretninama


Kada kupac traži kući/stan koji želi da kupi, kuhinje i kupatila su među glavnim faktorima koje trebaju razmotriti. Međutim, najnoviji trendovi pokazuju da su mnogi domovi u svijetu opremljeni osnovnim funkcijama kućne automatike, kao što su kontrola osvetljenja, automatizacija HVAC-a (Heating, Ventilation and Air Conditioning), kontrola pristupa, i slično. Štaviše, svijetski forum trgovaca nekretnina je objavio da su trgovci nekretnina primijetili da, uprkos tome što su stanovi opremljeni luksuznim materijalima i namještajem, oni ostaju prosječni i ne ističu se kao oni koji su opremljeni sistemima kućne automatizacije. Kućna automatizacija pomaže podizanju ovih luksuznih stvari na viši nivo, dokazujući svoje prednosti za one koji su uključeni u trgovinu nekretnina.

Dakle, bez obzira da li kupujete imovinu sa sistemom pametnog doma ili želite da integrišete kućnu automatizaciju u svoj stan, preporučuje se pravilno planiranje pre nego što se opremi prostor i namjesti stan.

Neki od načina na koji vam kućna automatizacija pomaže da prodate nekretninu:


- Napravite pozitivan utisak već na vratima

Ulaz u stan postavlja prvi utisak za čitav stan. Koristite pametnu tehnologiju da zadivite kupce od samog početka. Otključajte stan ili isključite alarm pomoću otiska prsta, unošenjem koda ili prinošenjem RFID privjeska, čime će se aktivirati i "pozdravna scena" specijalno podešena za priliku posjete potencijalnih kupaca, npr da se podignu roletne/smaknu zavjese, i/ili uključi rasvjeta.

Ili ukoliko je čitava zgrada u pitanju, funkcionalnost pametnog interfona će odmah odati utisak da se radi o tehnološki naprednom objektu. Prinošenjem RFID pivjeska, unošenjem koda, skeniranjem otiska prsta ili lica, pokrenite više komandi zajedno - otključajte vrata, pozovite lift, uključite svijetlo,...

- Zainteresujte kupca nižim računima za električnu energiju i/ili grijanje

Pametni kupci razmatraju troškove održavanja doma, uključujući račune za električnu energiju ili grijanje. Jedna od glavnih odlika pametnog doma je energetska efikasnost! Neke opcije kućne automatizacije, kao što su pametne LED sijalice i pametni termostati mogu pomoći da se smanji potrošnja energije i ovaj bonus može biti dodatna prodajna prednost. Osim ovih prenosti, ovi sistemi nude senzore vode i kontrolere ventila pomoću kojih se može spriječiti curenje vode i nastanak štete. Ovo pomaže prevenciju plaćanja većih računa za vodu ili saniranja štete nastale usljed poplave. Takođe vrijedi razmisliti o instaliranju pametnih utičnica koje pomažu smanjenju nepotrebnog trošenja energije.

- Držite nekretninu bezbjednu pomoću bezbjednosnih sistema

Profesionalno instalirani kućni sigurnosni sistem sa 24-časovnim nadzorom je siguran način da zaštitite svoju imovinu i vašu porodicu. Novi vlasnici takođe mogu uživati uštede na troškovima osiguranja svojih vlasnika jer imaju nadgledani sistem, što je dodatna prodajna tačka koja može učiniti vaš objekat poželjnijim.

Ako je bezbjednosni sistem dio sistema pametnog doma, pruža mogućnosti pristupa kamerama i alarmnom sistemu preko mobilnih uređaja, kupci će biti još više zainteresovani, piše Automatikon.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.