NavMenu

Smartbooks – budućnost prenosivih računara

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 23.07.2009. 14:59
Komentari
Podeli

U zadnjih nekoliko godina tržištem prenosivih računara dominirali su takozvani netbook i UMPC računari koji su predstavljali sredinu između naprednih mobilnih telefona i laptop računara. Ali, početkom sljedeće godine trebalo bi da se pojavi nova vrsta prenosivih računara - smartbooks.

Smartbook uređaji su bazirani na ARM tehnologiji i polako počinju ispunjavati prazninu koja se javila između smart telefona i tradicionalnih PC netbook računara. Neki od najbolje dizajniranih smartbook računara dolaze sa američkog Savanah koledža i njegovog SCAD odjeljenja za industrijski dizajn. Smartbooks imaju veći ekran nego tradicionalni smartphone uređaji i usmjereni su prema tehnologiji Cloud Computing, koja omogućava korištenje softverskih aplikacija na Internetu.

Za SCAD Smartbooks je karakteristično da imaju baterije koje mogu izdržati 24 sata neprekidnog rada, trenutnu funkcionalnost po uključivanju uređaja i stalnu povezanost sa okolnim mrežama. Smartbook dolazi sa ARM procesorima kao što je Freescale ARM i Mx515 ARM.

Većina ovih računara može se presavijati i tako smanjivati svoju veličinu. Kada su potpuno otvoreni tako se pojavljuje tastatura i miš. Ono takođe imaju Touchscreen ekrane koji omogućavaju veliku interaktivnost. Neki od njih imaju vertikalni displej dok neki imaju kućište napravljeno od kože. Većina ih ima kućište od aluminijuma dok bi neki modeli u budućnosti mogli imati ojačano čelično kućište. Smartbooks imaju USB 2.0 portove, Ethernet port i QWERTY tastaturu.

Prosječna veličina ekrana iznosi 6x4 inča, dok ukupna veličina uređaja ne prelazi 15 centimetara dužine i 12 centimetara širine. Mnogi imaju ugrađene zvučnike i integrisani miš kao i Multicolor LED diode preko kojih se šalje informacija o aktivnostima računara.

Interfejs uređaja je veoma moderno dizajniran i moguće je birati položaj ikonica i interaktivnih tipki zavisno od želje korisnika. Neki od njih imaju ugrađene magnete za postavljanje na frižider ili druge slične uređaje, a određeni broj dolazi s remenom za nošenje na otvorenom prostoru. Takođe, većina njih ima utore za čitanje memorijskih kartica kao i kabl za napajanje i dodatak za upotrebu u automobilu. Ono što je takođe važno za ove nove uređaje je i to da će njihova cijena biti prilično prihvatljiva i kretaće se ispod 200 dolara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.