Izvor: Beta | Četvrtak, 25.04.2019.| 07:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreće izgradnja Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu - Investicija vrijedna 300 mil EUR

(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović potpisao je u Pekingu tri sporazuma sa kineskom kompanijom China road and Bridge Corporation (CRBC) kojima se stiču uslovi za početak izgradnje Srpsko-kineskog industrijskog parka u naselju Borča u Beogradu.

Potpisani su Ugovor o razvoju projekta, Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije, kao i poslovni plan Srpsko-kineskog industrijskog parka koji će se prostirati na 320 hektara.

- Očekujem da radovi na izgradnji parka otpočnu do kraja ove godine - rekao je Popović i dodao da će se Industrijski park graditi u tri faze i da će u izgradnju biti uloženo više od 300 mil EUR.

On je kazao da će se graditi industrijski i poslovni objekti, a da će, osim tradicionalnih grana privrede, akcenat biti stavljen na razvoj inovacija i visokih tehnologija.

- Želimo da u Beograd privučemo visokotehnološke kompanije iz Kine i cijelog sveta i već sada više od 40 kineskih kompanija pokazuje spremnost da u našem industrijskom parku započne proizvodnju - kazao je Popović.

Očekuje se, kako je rekao, da u Industrijkom parku radi više od 1.000 kompanija različitih profila, koje će zaposliti više od 10.000 ljud.

Istakao je da realizacijom projekta Srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči, Srbija postaje jedan od ključnih tehnoloških partnera Kine u okviru inicijative "Pojas i put".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.