Izvor: Blic | Četvrtak, 25.04.2019.| 07:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

I Kinezi hoće da grade beogradski metro

(Foto: Johnson76/shutterstock.com)
Vlada Srbije usvojila je više zaključaka među kojima i Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumijevanju između Srbije, Grada Beograda i kineske kompanije Power Construction Corporation of China, u vezi sa realizacijom projekta beogradski metro.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Memorandumom o razumijevanju se iskazuje obostrana namjera za nastavak dobre međusobne saradnje, u cilju realizovanja ovog prioritetnog infrastrukturnog projekta za Srbiju.

Ostaje malo nejasno da li to znači da su Kinezi sada u prvom planu kada je izgradnja beogradskog metroa u pitanju, iako su za ovaj posao do sada najviše bili zainteresovani Francuzi, na čiju se Studiju izvodljivosti čeka godinama, ali i Rusi.

Podsjetimo, prva linija metroa trebalo bi da ide od Makiškog polja (Železnik) do Mirijeva i to preko Banovog brda, Sajma, Savskog trga, Trga republike, Pančevačkog mosta... Poslednje procjene govorile su da bi ona trebalo da košta 1,3 mlrd EUR.

Prema ranijim najavama čelnika Beograda izgradnja metroa trebalo bi da počne tokom 2020. godine, a Beograđani bi se na ovaj način prevozili sa jednog na drugi kraj prestonice već 2022.

U ovom trenutku, ovi datumi su prilično nerealni pošto još nije završena ni Studija izvodljivosti, a tek je u toku tender za snimanje terena prve trase metroa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.