Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 24.04.2019.| 12:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Velika Britanija dala odobrenje kompaniji Huawei za lansiranje 5G mreže

Britanski premijer Tereza Mej dala je odobrenje da kineska kompanija Huawei pomogne u gradnji mreže 5G, piše britanski dnevnik Dejli telegraf.

Britanski dnevnik piše da je Savjet za nacionalnu bezbjednost, kojim predsjedava Mej, postigao saglasnost da se kineskom tehnološkom gigantu dozvoli ograničen pristup za gradnju manje važne infrastrukture, poput antena.

Ova odluka je donesena uprkos zabrinutosti koju su ranije izrazili ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid, šef britanske diplomatije Džeremi Hant, ministar odbrane Gevin Vilijamson, ministar za međunarodnu trgovinu Lijam Foks i ministar za međunarodni razvoj Peni Mordant.

Kancelarija britanskog premijera nije željela da komentariše novinski izvještaj.

Amerika je zabranila 5G tehnologiju kompanije Huawei i zatražila da isto učine i njeni saveznici, uključujući Australiju, Britaniju, Kanadu i Novi Zeland.

Huawei je vodeći proizvođač opreme za mobilne mreže nove generacije sa veoma brzim prenosom podataka, što će postati osnova evropske ekonomije u strateškom sektorima poput energetike, saobraćaja, bankarstva i zdravstva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.