Izvor: Capital | Srijeda, 24.04.2019.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi sistem fiskalizacije u RS stiže 2020. - Kada građanin dobije račun dobija ga i Poreska uprava

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović najavila je za iduću godinu novi sistem fiskalizacije u Srpskoj za koji kaže da će mnogo da košta, ali će fiskalne račune registrovati u Poreskoj upravi RS (PU RS) u realnom vremenu.

Vidović je govoreći na panelu "Digitalizacija poreskog sistema – dokle smo stigli", na Jahorina ekonomskom forumu, priznala da je postojeći sistem fiskalizacije pun problema te istakla da RS u idućoj godini mora uraditi novi sistem fiskalizacije.

- Sadašnji sistem zaista ne može više da odgovori zadatku, uočili smo mnogo problema, od toga da se ubacuju drugi softveri u fiskalne kase, do toga da kase vrlo često ne rade ili ne mogu podržati softver koji imaju - rekla je Vidović.

Dodala je da je evidentno da se računi ne izdaju uvijek i da PU RS nema podatak u realnom vremenu jer se na kraju dana prebacuju podaci o prometu.

- Novi sistem bi trebalo da obezbijedi da u realnom vremenu, odnosno kada građanin dobije račun, da ga dobije i Poreska uprava. To mnogo košta i moramo se odlučiti na to, jer ćemo imati mnogo benefita, prihodi će porasti. Planirali smo da to radimo iduće godine, jer ove godine nemamo to u budžetu planirano. S obzirom da su poreski obveznici kase kupili, ne možemo ih natjerati ponovo da kupuju druge, nego država mora da nabavi softver koji će da ubaci u kase. Kase su nebitne, bitan je softver - naglasila je Vidović.

Najavila je i da je cilj RS da Poreska uprava za fizička lica popunjava poreske prijave i da ih šalje, jer građani to zaboravljaju i to umanjuje naplatu poreza.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.