Izvor: eKapija | Srijeda, 24.04.2019.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Budućnost kontrolinga u digitalizaciji - Kongres kontrolera u Beogradu okupio 400 stručnjaka

(Foto: eKapija)
Digitalizacija procesa poslovanja, uz kvalitetne, visokoobrazovane i obučene ljude, ključni su za budućnost kontrolinga, poručeno je sa sedmog kongresa kontrolera u Beogradu koji se održao u hotelu Crowne Plaza.

Kongres je okupio oko 400 učesnika iz 350 vodećih kompanija iz Srbije i inostranstva, a organizator kongresa i direktor Menadžment centra Beograd, Bojan Šćepanović kaže da je cilj da se razmjene iskustva u oblasti kontrolinga.

- Od prvog kongresa kontrolera koji je održan prije sedam godina i na kojem je bilo 120 učesnika veoma smo napredovali. Ključna tema koja se danas nameće jesu budući trendovi i kako da se najbolje pripremimo za budućnost koja je sve zahtjevnija, a sa druge strane, radna snaga je manje kvalitetna - kaže Šćepanović.

Kontroling kao njemački pristup u ostvarivanju finansijskih ciljeva sve više pažnje dobija i u regionalnim kompanijama, čiji su generalni direktori otkrili šta se zapravo očekuje od kontrolera u kompaniji.

- Kontrolor treba da bude kao kopilot, da pomaže direktoru, a ključna je dobra komunikacija - kaže Nataša Marković, generalna direktorka Galeb Group.

Kontroling je novi način analize poslovanja, koji pomaže menadžerima u donošenju najboljih tržišnih odluka, a omogućio je da kontroler danas može da analizira finansijske izveštaje za samo pet minuta, dok mu je nekada bilo potrebno 60 dana za izvještaj na 30 strana papira.

Kontroling kao način analize poslovanja kompanija i institucija nastao je u Nemačkoj, a Srbija je posle Njemačke najbrže rastuće tržište kontrolinga.

Kongres CFO i kontrolera Srbije tradicionalno je poznat po tome da okuplja isključivo profesionalce dokazane u praksi. Oko 90% učesnika kongresa nalazi se na pozicijama CEO, CFO, odnosno direktora kontrolinga.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.