Izvor: Tanjug | Srijeda, 24.04.2019.| 08:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvoz namještaja iz Srbije u porastu - Forma Ideale najveći izvoznik

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Sektor drvne i industrije namještaja u Srbiji zabilježio je rast u 2018. godini, proizvodnja namještaja veća je za 6,3%, a izvoz namještaja za 12% u odnosu na prethodnu godinu, a značajno je i povećanje suficita za 56 mil USD, rečeno je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS).

- Ova industrija ima veliki potencijal da privuče strateške partnere, a važna je za Srbiju, zbog domaće sirovinske baze i visokog potencijala za razvoj preduzetništva, rast zaposlenosti i regionalni razvoj - rekao je Miroslav Miletić, savjetnik predsjednika PKS i naveo da je udeo industrije namještaja u BDP-u Srbije 1,4%, dok je učešce u ukupnom izvozu 5,7%.

Prošle godine izvoz namještaja dostigao je 247 mil USD, dok je drugih proizvoda od drveta izvezeno za 340 mil USD.

Ukupan izvoz svih proizvoda od drveta bio je 587 mil USD, što je više u odnosu na prethodnu godinu za 85 mil USD, a suficit u drvnoj industriji Srbije je iznosio 253 mil USD i povećan je u odnosu na prethodnu godinu za 56 mil USD, rekao je on.

Najveći izvoznik nameštaja u prethodnoj godini, prema podacima Privredne komore Srbije je kompanija Forma Ideale, koja je imala učešće od 21% u ukupnoj vrednosti izvoza nameštaja.

Forma Ideale ima ukupni godišnji kapacitet od 2,5 miliona paketa nameštaja, dok se 80% plasira kroz izvoz.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.